Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Johansson sparkades förra året efter Transportstyrelseskandalen. Nu är hon arbetsmarknadsutskottets nya ordförande.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Anna Johansson sparkades förra året efter Transportstyrelseskandalen. Nu är hon arbetsmarknadsutskottets nya ordförande. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Petade ex-ministern Anna Johansson får nya uppdrag

Anna Johansson (S) från Göteborg fick avgå från regeringen som infrastrukturminister efter transportstyrelseskandalen förra året. Nu har hon blivit utsedd till arbetsmarknadsutskottets ordförande.

Under fredagsförmiddagen stod det klart vilka ur Socialdemokraternas riksdagsgrupp som ska stå som riksdagens utskotts 17 första ledamöter. Klart stod också att den petade före detta infrastrukturministern Anna Johansson ska leda arbetsmarknadsutskottet som ordförande. Detta var Aftonbladet först med att rapportera.

– I det jämna läge som råder i riksdagen får utskottens ordförande en stor betydelse. Det kommer att krävas både hårda nypor och förhandlingsförmåga, säger en S-källa till tidningen.

Petades från ministerposten

Anna Johansson blev petad från regeringen som infrastrukturminister i samband med Transportstyrelseskandalen förra året när ett antal sekretessbelagda register blev öppna för icke-säkerhetsprövade tekniker i utlandet när Transportstyrelsen skulle byta IT-leverantör.

– Konstitutionsutskottet har utrett händelsen och kommit fram till att jag inte fått information om hanteringen av uppgifterna , jag har därför svårt att se att det kan påverka förtroendet för mig i min roll som ordförande, säger Anna Johansson till GP.

Vilken erfarenhet har du av arbetsmarknadsfrågor?

– Jag har suttit i stadsdelsnämnden där vi arbetat med frågor som rör försörjningsstöd och dessutom har jag varit anställd hos LO som i högsta grad jobbar med arbetsmarknadsfrågor, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.