Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ett ärende som inledningsvis gällde en handräckning rörande en person i en bostad i Tanumshede har under onsdagen utvecklats till en stor polisinsats. Polisen har evakuerat ett 15-tal grannar till en samlingslokal.  Bild: Ingvar Spetsmark
Ett ärende som inledningsvis gällde en handräckning rörande en person i en bostad i Tanumshede har under onsdagen utvecklats till en stor polisinsats. Polisen har evakuerat ett 15-tal grannar till en samlingslokal. Bild: Ingvar Spetsmark

Personer evakuerade vid stor polisinsats

En större polisinsats pågick under onsdagskvällen i Tanumshede, Bohuslän. När en kvinna skulle omhändertas avlossade hon skott i sin bostad. Området spärrades av och boende i närheten evakuerades. Strax innan midnatt kunde kvinnan gripas och misstänks nu för flera brott.

Polisinsatsen i Tanum inleddes vid 14.15 på onsdagen. En kvinna, som inte var misstänkt för något brott, skulle då omhändertas, men vägrade följa med polis.

När det framkom att kvinnan hade tillgång till vapen i lägenheten valde polisen att spärra av området kring bostaden och evakuera personer boendes i anslutande lägenheter.

– Vi har beslutat att säkra omgivningen i anslutning till bostaden för att kunna genomföra insatsen utan att tredje person kommer till skada, sa Anna Göransson, polisens presstalesperson, under onsdagskvällen.

Kvinnan ska under insatsen ha avlossat skott, dock inte riktade mot någon person. Hon ska även ha riktat vapnet, en pistol eller ett gevär, mot polis på platsen.

15-tal personer evakuerade

Under kvällen arbetade polisen på platsen med flera enheter, nationella insatsstyrkan och förhandlare.

– Vi har bussat ett 15-tal personer i direkt anslutning till bostaden till en samlingslokal, men sedan har ytterligare ett antal personer valt att lämna sina bostäder. Jag kan därför inte svara på exakt hur många som avlägsnat sig från platsen, berättade Anna Göransson.

Vid 19-tiden var ett 30-tal poliser på plats enligt Bohusläningens reporter Ingvar Spetsmark.

– Det är tungt beväpnade och man har fått förstärkning i från Göteborg som är här och hjälper till. Tre lägenhetshus har evakuerats och ett stort området har spärrats av, sa han.

Avlossade skott

Strax innan midnatt gick polisen in i lägenheten och grep kvinnan som befann sig i bostaden.

– Kvinnan är förd till sjukhus för vård, men är också gripen misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan, säger Anna Göransson.

Vapnet är taget i beslag. Inga personer har kommit till skada under insatsen och de boende som tidigare evakuerades har fått återvända till sina bostäder under natten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.