Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Passagerarna från den grundstötta färjan evakuerade

Fartyget Amorella har gått på grund på finskt vatten i närheten av Mariehamn.
– De 281 personerna ombord är utom fara, men kommer att behöva evakueras, uppger Västra Finlands sjöbevakningssektion på Twitter.
Vid 16.30-tiden var samtliga passagerare evakuerade, enligt Expressen.

Klockan 11.50 på söndagsförmiddagen kom larm om att en Viking Line-färja gått på grund vid Järsö utanför Mariehamn på Åland.

Fartyget var på väg från Åbo till Stockholm när olyckan inträffade. Enligt Aftonbladet ska ett nödrop gått ut där fartyget uppgett ”mayday”, samt att det tar in vatten.

– Det stämmer nog. Jag kan inte helt säga att det stämmer, men det är en andrahandsuppgift vi fick också, säger Jörgen Hansson på JRCC till tidningen.

Flera vittnen ombord berättar att flytvästar delats ut till samtliga resenärer som samlats på däck och att de nekats att gå tillbaka till sina hytter.

Vid 13-tiden meddelar Västra Finlands sjöbevakningssektion att båten sitter ”ordentligt fast”, och att man inte har upptäckt något oljeutsläpp på platsen. Det ska inte finnas någon fara för människoliv, men nu förbereds evakuering av samtliga passagerare.

Finlansfärjan Amorella har gått på grund. Bild: MIFK P06
Finlansfärjan Amorella har gått på grund. Bild: MIFK P06

”Läget är stabilt”

Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line, bekräftar att Amorella har gått på grund.

– Hon har gått på grund och läget är stabilt. Det finns inga uppgifter om personskador. Vi har cirka 200 resenärer ombord och cirka 80 i besättningen, säger hon till GP.

Flera medier rapporterar att besättningen försatte fartyget på grund för att det inte ska fyllas med vatten. Eleonora Hansi kan dock inte bekräfta detta.

– Det är inget som jag kan kommentera, säger hon.

Vad gör ni nu?

– Det pågår ett intensivt arbete med att reda ut situationen och ta hand om dem ombord. Det är två plan, dels behöver vi reda ut själva incidenten och dels behöver vi få ut korrekt information så fort som möjligt till alla berörda.

Vid 15-tiden inleddes evakueringen och en och en halv timme senare var samtliga passagerare evakuerade.

Det är inte första gången Amorella har gått på grund. 2013 drabbades fartyget av strömavbrott och drev på grund utanför Fåglö på Åland. Alltså nästan exakt samma passage.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.