Utomhuskonsert på äldreboendet lyser upp i coronamörkret

Flera veckor in i coronakrisen behöver vi alla något som piggar upp tillvaron. Och vad kan vara bättre än levande musik? GP följde med när Kulturskolan i Partille höll utomhuskonsert för Furulunds äldreboende.

ANNONS
|

Sedan Partille kommun gick in i stabsläge den 16 mars har kommunens äldreboenden successivt fått sin verksamhet kringskuren. Besökare har avråtts från att komma, fram tills tisdagen, då landsomfattande besöksförbud infördes. Även aktiviteter på äldreboenden har avstannat till följd av restriktioner och sammantaget har vardagen för de äldre gradvis blivit allt mer stillsam.

Även Kulturskolan i Partille har ställts inför en ny situation, där bland annat blåsorkestrarna lagt verksamheten på is.

– Eftersom vi är så enormt spelsugna och har fått lite tid över kom vi på att vi kunde spela för de äldre och bidra till att sprida glädje, det känns viktigt, berättar Henrik Johnsson, trombonist, och för dagen även sångare och dragspelare.

ANNONS

LÄS MER: Regeringen förbjuder besök på äldreboenden

Lärare från Kulturskolan sadlar om

Sexmannabandet bestående av lärare från Kulturskolan har denna soliga men blåsiga och kylslagna tisdag samlats utanför Furulunds äldreboende. Handikapparkeringen utanför entrén får tjänstgöra som scen för dagen och på altanen intill har ett gäng tappra damer och herrar samlats, varmt påklädda, för att njuta av en stunds underhållning. Flera som inte vågat sig ut i kylan följer i stället konserten från sina fönster.

Och Henrik Johnsson med band drar igång värsta svänget. Repertoaren är blandad och ihopsatt för dagen.

– Vi drog lott i morse och det blir lite jazzigt och några visor i dag. Det här är musik när det är som bäst, säger Henrik Johnsson och ler brett.

"Fly me to the moon, "Spela för livet", Buona sera", "Sakta vi gå genom stan" och "Jag vill va' som du" från filmen Djungelboken är några av låtarna som spelas för den tacksamma publiken.

Energin är smittande och efter en stund vågar sig några upp på "dansgolvet" och tar sig en svängom med Nina Hansson, kost- och aktivitetsledare på äldreboendet.

– Det uppskattas verkligen, det här är en riktig höjdpunkt som vi lever länge på, säger Nina Hansson.

De flesta aktiviteterna nedstängda

Hon berättar att alla aktiviteter med besök är nedstängda, så det behövs något annat.

ANNONS

– Det är viktigt att göra saker så att alla fortsatt kan känna sig trygga och må bra. Vi får göra annat nu, så det blir en hel del högläsning och spel.

När musiken tystnat, instrumenten är nerpackade och musikerna på väg till dagens tredje spelning får GP en pratstund med Ingegerd Sandin, 87 år, som suttit och lyssnat.

– Det här var ju jättetrevligt, det händer ju inte så mycket här nu, säger hon.

Själv har hon anpassat sig till den nya situationen och håller kontakt med sina anhöriga och vänner via telefon. Dagarna ägnar hon åt att läsa och sticka, något hon inte gjort på länge.

– Och rätt vad det är så sitter man i en skön fåtölj och slumrar till lite!

Oron finns dock där, både hos de boende och hos personalen, oron för att bli smittad. Enligt Nina Hansson märks det också att de boende är ledsna över att inte kunna träffa sina anhöriga. Även om det fram tills nu inte funnits ett direkt förbud har det varit väldigt få som kommit på besök.

– Man gör så gott man kan, vi försöker hålla oss till reglerna, säger Ingegerd Sandin.

Vad är värst?

ANNONS

– Vi får ju inte kramas längre, säger Nina Hansson, och Ingegerd Sandin håller med.

– Ja, det kanske är det allra värsta!

LÄS MER: Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

LÄS MER: Hårt tryck efter personal till stadens äldreomsorg

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS