Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Studentutspring utan anhöriga i Partille

Det blir livesänt utspring vid Jonsereds herrgård utan anhöriga för årets Partillestudenter. Gymnasiet avfärdar alternativen att begränsa eller flytta fram firandet.

Det blir sannolikt inget traditionellt studentutspring för årets gymnasietreor i Partille. Förbudet mot sammankomster på över 50 personer sätter stopp. Istället planeras en tillställning på Jonsereds herrgård den 29 maj.

– Studenten betyder så extremt mycket för våra ungdomar. Vi som är 50 plus förstår inte detta. Det är då man lämnar ungdomsåren och blir vuxen. Något avslut ska vi ha, säger gymnasiets ena rektor Susanne Krook och förklarar att de ville satsa på något helt annorlunda snarare än en B-version av det traditionella.

LÄS MER: Göteborgsregionen ställer in studentfirande

Lunch, bubbel och musik

I utspringets ställe kommer de cirka 80 treorna i två omgångar äta lunch, lyssna på levande musik och dricka bubbel i herrgården. Därefter ska det bli livesänt utspring med de andra eleverna som åskådare.

På andra håll, som Göteborg och Kungsbacka, satte kommunerna initialt stopp, men planerar nu begränsade versioner av traditionen, med klassvisa utspring och några få anhöriga.

LÄS MER: Göteborg och Kungsbacka tillåter utspring – och öppnar för anhöriga

Men det alternativet avfärdar Partille gymnasium i dagsläget.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att hålla på om alla föräldrar kommer dit. Det ska bli något positivt och trevligt, inte någon polisverksamhet, säger Susanne Krook och tillägger att de håller öppet för förändringar eftersom det snabbt kan komma nya besked om risken för smittspridning av Covid-19.

"Förstört ändå"

Hugo Evebring, ordförande i Partille gymnasiums elevråd, är en av dem som sett fram emot att springa ut till väntande familj och vänner med den vita mössan på huvudet. Han berättar att treorna överlag är besvikna över att det inte blir som vanligt.

– Vissa säger att de skiter i vad det blir, att det är förstört ändå. Andra säger att det är bra att skolan anordnar något så vi ändå får en minnesvärd student, säger han.

Hugo Evebring tycker dock att det är ett bra ställningstagande att inte gå samma väg som Kungsbacka och Göteborg med begränsade utspring, eftersom han också tror att det skulle bli svårt att hålla antalet människor under 50. Att skjuta firandet framåt ser han som en mycket dålig idé.

– Då har vissa kanske flyttat härifrån eller börjat jobba. Jag tror inte att det skulle bli 100 procent uppslutning i klasserna. Man har annat i livet då.

LÄS MER: Blåsta på studenten: "Allt är så sorgligt"

LÄS MER: Studentfirandet inställt – så tänker din kommun

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.