Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Studenterna springer ut mot kamera istället för föräldrar

När coronapandemin satte stopp för traditionellt studentfirande bestämde sig Partille gymnasium för att anordna ett livesänt utspring från Jonsereds herrgård. GP var på plats när några av vårens första studenter sprang ut.

– Nu vill jag att ni reser er upp, jublar och öppnar era famnar för att ta emot studenterna, säger konferencier Sören Holm till den virala publiken och tittar rakt in i kameran.

Inifrån herrgården hörs rop och visselpipor från förväntansfulla studenter som sedan kastar sig ut på trappan till den höga musiken. Studentmössorna flyger i luften.

Vanligtvis får studenterna från Partille Gymnasium springa ut från skolan. När firandet inte längre kunde bli av i samma skala valde man att ha en livesändning på Jonsereds herrgård istället.

– Det känns jättebra när man tänker på omständigheterna. Man får ändå ett avslut, säger den nyblivne studenten Theodor Radeka.

Blev avspritade innan lunchen

Tidigare under dagen blev studenterna körda från skolan i buss till Jonsereds herrgård. Där fick varje klass en sista stund tillsammans i separata klassrum. Eftersom endast klassföreståndare fick vara med på plats höll övriga lärare tal via videochatt. När det var dags för lunch fick studenterna gå ned en trappa och bli spritade med handdesinfektion.

En klass i taget fick eleverna sedan springa ut på Herrgårdens trappa. Istället för nära och kära blir de mottagna av sjön Aspen och ett kamerateam. Hemma följer familj och vänner utspringet från sina skärmar.

"Något man kommer minnas för livet"

– Fantastiskt, det känns helt sjukt, säger Vanja Ekdahl som just sprungit ut med sina klasskamrater på estetprogrammet.

Flera av studenterna hoppar runt och är glada. De får turas om att posera och fota varandra när anhöriga inte är med och kan göra det. Det blir inget studentflak efter utspringet men de flesta ska ha mottagning hemma. En del ska på studentfest hemma hos någon senare på kvällen.

– Det är ändå något man kommer minnas för livet med tanke på att det inte blev som det skulle, säger Hugo Evebring, ordförande i Partille gymnasiums elevråd.

Utspring från herrgården kan bli en ny tradition

Lärarna Peter Svensson och Susanne Eikhoff är klassföreståndare för studenterna som studerat på naturprogrammet. Trots att övergången till distansundervisning skedde plötsligt har alla elever i deras klass gått ut med fullständig gymnasieexamen, något de är väldigt stolta över. Båda lärarna är glada att utspringet kunde bli av på herrgården istället.

– Det här får bli en ny tradition. Det enda som saknas är föräldrarna och de andra lärarna, säger Peter Svensson.

Susanne Eikhoff instämmer och hoppas att föräldrarna kan få komma ut till herrgården nästa år.

För Partille gymnasium blev studentfirandet uppdelat i två omgångar, med ett utspring på förmiddagen och ett andra på eftermiddagen.

Den nyblivne studenten Theodor Radeka är nöjd med dagen och ska fortsätta fira med släkt och vänner hemma.

– Det känns jättebra när man tänker på omständigheterna. Man får ändå ett avslut, säger han innan han måste gå tillbaka till bussen som går mot skolan. Snart kommer nästa gäng som ska springa ut.

LÄS MER: Så ska studenterna fira – trots coronaregler och förbud

LÄS MER: Lista: Då firar studenterna i Göteborg

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.