Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skola stängd efter hot om skjutning

Lexby skola i Partille håller stängt även på tisdagen efter hot om skolskjutning. Under måndagen greps en 19-årig man som erkänt gärningen. Han släpptes under kvällen efter beslut av åklagare. 19-åringen uppger sig vara väldigt ångerfull.
– Det känns lite läskigt att någon hotat vår skola, men ändå lite skönt att vara hemma, säger Alice Örnefeldt som går i sexan på skolan.

Under måndagsmorgonen informerades elever, personal och vårdnadshavare på Lexby skola i Partille om att den skulle hålla stängt.

– Det var väktare som kontaktade oss på söndagen. De hade uppmärksammat lappar med hot riktat mot Lexby skola, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

”Han är väldigt, väldigt ångerfull”

En förundersökning gällande grovt olaga hot inleddes.

Skolan var stängd under måndagen och är även stängd under tisdagen av praktiska skäl, bekräftar polisen.

Under måndagseftermiddagen hämtades en 19-årig man odramatiskt till förhör, skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

Under förhöret erkände 19-åringen att det var han som skrev lapparna med hoten.

– Han har förklarat att han inte menade något med det och var väldigt, väldigt ångerfull, säger Peter Adlersson , polisens presstalesperson.

Efter förhöret beslutade åklagare att släppa mannen eftersom man bedömer att det inte föreligger någon risk för att 19-åringen ska verkställa hotet.

Misstanken mot honom, grovt olaga hot mot grupp, kvarstår dock. Varför 19-åringen skrev lapparna med hoten som hittades i ett köpcentrum i Partille har han inte riktigt kunnat förklara.

– Han har berättat att han väntade på en person. Under tiden gick han in i en butik där det fanns pennor och papper vid ingången. Han skrev lite olika saker på olika lappar, bland annat hoten, säger Peter Adlersson.

Lapparna blev liggandes kvar och upptäcktes senare av väktare som slog larm.

– Ett riktigt agerande – man måste ta den här typen av hot på allvar, det gör vi också, säger Peter Adlersson.

Polisen och kommunen hade under måndagen en trygghetsskapande insats med patruller på plats vid skolan.

Elever: ”Kändes lite läskigt”

Alice Örnefeldt och Anja Klars går i sexan på Lexby skola och var som vanligt beredda på att gå till skolan på måndagsmorgonen när de fick mejl om att skolan var stängd. När GP når dem på telefon lite senare på förmiddagen är de hemma och bakar istället.

– Det känns lite läskigt att någon hotat vår skola, men ändå lite skönt att vara hemma, säger Alice Örnefeldt.

– Jag undrar mest varför, säger Anja Klars.

Anja Klars och Alice Örnefeldt går i sexan på Lexby skola men är hemma under måndagen i väntan på mer info om stängningen. Bild: Privat
Anja Klars och Alice Örnefeldt går i sexan på Lexby skola men är hemma under måndagen i väntan på mer info om stängningen. Bild: Privat

Eftersom det inte fanns någon plan för distansundervisning för sexorna är de lediga under dagen. Några elever från klassen kopplade ändå upp sig i en klasschatt på morgonen för att prata om det som hänt.

– Man undrade vad som hänt och så, vem som gjort det, och varför. De flesta tyckte det var jätteläskigt, berättar Alice Örnefeldt.

Krisledningsmöte under morgonen

Anna Hartung är kommunikationschef på Partille kommun.

– Det är såklart jätteallvarligt att det riktas hot mot skolverksamhet, där elever och personal ska känna sig trygga på sin arbetsplats. Det ser vi jätteallvarligt på, säger hon.

Hon berättar att skolan även kommer att hålla stängt på tisdagen, något som vårdnadshavare ska meddelas via plattformen Unikum.

– Vi ser att det är lättast för personalen och ger bättre förutsättningar för en bra undervisning. Det ger också bra förutsättningar för att planera för att eleverna kommer tillbaka till skolan.

Under måndagen höll kommunens krisledningsgrupp möte för att bestämma hur de ska hantera situationen och möta eventuella frågor från elever och vårdnadshavare.

Har skolan drabbats av något liknande tidigare?

– Inte som jag känner till. Men jag är också relativt ny i kommunen, säger Anna Hartung.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.