Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Hellberg, chef för samhällsbyggnadskontoret, håller med om att Partille centrum behöver lyftas, men kanske inte på det sätt Mark Isitt tänker sig. Bild: Annelie Moran
Sofia Hellberg, chef för samhällsbyggnadskontoret, håller med om att Partille centrum behöver lyftas, men kanske inte på det sätt Mark Isitt tänker sig. Bild: Annelie Moran

Samhällsbyggnadschefen: "Han sätter fingret på något viktigt"

GP:s arkitekturkritiker pulvriserar i en krönika stadsutvecklingen i Partille, särskilt den i centrum. Samhällsbyggnadskontorets chef, Sofia Hellberg, svarar på kritiken.

"Det är pulverpotatismos och konserverad varmkorv med extra ketchup förklätt till stadsbyggnad. Omsorgen om de bofasta har glömts bort och ersatts av omsorg för fastighetsutvecklarna och oss som inte bor i Partille." Den salvan avfyrar GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt i en krönika om stadsutvecklingen i Partille och går hårt åt framförallt området runt Kyrktorget.

Sofia Hellberg är chef på Samhällsbyggnadskontoret i Partille kommun. Hon har läst den med viss igenkänning och kommenterar den så här:

– Det var ju en målande beskrivning av utvecklingen i Partille! Men jag tänker att han sätter fingret på någonting viktigt och det är ju ur mitt perspektiv att vi verkligen behöver lyfta Partille centrum och området runt Kyrktorget till sin fulla potential. Min reflektion är att vi behöver lyfta det till en modern och nutida potential.

– Jag har ju sett många foton från Partille förr i tiden och hur det såg ut efter de förutsättningar som rådde då. Nu behöver vi titta på Partilles förutsättningar i dag och hur vi vill att det ska bli, säger Sofia Hellberg.

Samverkansavtal med Steen & Ström

Hon poängterar att det finns en medvetenhet om behovet av ett lyft i centrum och att det arbetet har påbörjats. Kommunen jobbar med fastighetsägarna runt Kyrktorget och har alldeles nyligen skrivit ett samverkansavtal med Steen & Ström, som äger fastigheter runt Kyrktorget förutom Riksbyggens nya hus, bostadsrättsföreningen Kronhöjden.

– Det här är starten på det som ska bli den moderna utvecklingen i centrum, säger hon.

Enligt Sofia Hellberg markerar avtalet en gemensam viljeinriktning att tillsammans utveckla området runt Kyrktorget. Samverkansavtalet ersätter det man kallar planbesked. Det betyder att Steen & Ström vill starta ett detaljplanearbete.

– Det sätter fokus på att vi behöver ta tag i frågorna. Sten & Ström har ju sina tankar och idéer om vad de vill göra med sitt fastighetsinnehav och vi från kommunens sida kommer att jobba med bland annat en medborgardialog för att se vad vi vill ha på den allmänna platsen och hur vi vill att det ska kännas att vara i Partille centrum på Kyrktorget.

– Det kanske är som på 50-talet, men troligen inte, säger Sofia Hellberg.

Det första steget för kommunens del blir nu att ta fram en målbild som fördjupas och visualiseras. Där vill kommunen ta in mångas åsikter, både Partillebornas och olika experters.

Tillbaka till Mark Isitts krönika.

– Han skriver ju på ett sätt som väcker känslor och även roar. Vi får hoppas att han kommer tillbaka till Partille om några år och ser ett lyft som han kanske gillar, säger Sofia Hellberg.

LÄS MER: Mark Isitt: Endast spillror återstår av det historiska Partille

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.