Så ska Partille säkra demokratin i coronatider

För att säkerställa att de demokratiska processerna inte förlamas vid en accelererande spridning av coronaviruset har Partille kommun vidtagit en del snabba åtgärder. Tisdagens kommunfullmäktigemöte var därför lite annorlunda än vanligt.

ANNONS
|

I normala fall består kommunfullmäktiges möten, KF, i Partille av 51 ledamöter. Tisdagens KF var decimerat till 26 ledamöter, vilket är det minsta möjliga antal för att kunna fatta juridiskt giltiga beslut. Gruppledarna hade inför mötet enats om att vara just 26, varken fler eller färre, för att minska risken för en eventuell smittspridning. Den decimerade närvaron på KF kommer att gälla framöver, i vart fall tills mötesrestriktionerna på max 50 personer lyfts.

En annan insats för att kunna säkerställa att både KF-sammanträden liksom möten i nämnder och kommunstyrelse kan fortsätta vara bemannade är att ledamöter ska kunna delta på distans. Fullmäktige i Partille har inte tidigare beslutat om den möjligheten, men det gjordes i går. Det förutsätter dock att tekniken finns på plats och att alla mötesdeltagare, även de på distans, kan delta i mötet på lika villkor. I dagsläget uppfylls inte teknikkraven, men arbetet är i gång för att det ska bli så.

ANNONS

Kan äventyra budgetdebatten

Marit Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande ser den nya mötesordningen som ett bra sätt att hålla igång den demokratiska processen. Det finns dock ett orosmoment, debatten om nästa års budget den 2 juni.

– Ja, det kan ställa till det om alla ska kunna vara med och debattera, vi är ju 51 ledamöter. I värsta fall kan den behöva flyttas till hösten, säger hon.

– Vi har dock som arbetshypotes att kunna hålla debatten som planerat, men mycket beror ju på vad som händer och vilka direktiv som kommer från regeringen.

Hon ser flera framkomliga vägar; en skulle kunna vara att flytta debatten till exempelvis Partille Arena. Sitter man utspritt skulle det kanske funka att vara fler än 50 personer. Men för det krävs särskilda tekniska lösningar. Att sitta i kommunhuset med en del ledamöter på distans kräver också teknik som inte finns på plats än. Fullmäktige i september är en sista utväg alternativt ett extra fullmäktige, och i allra värsta fall kan krisledningsnämnden ta över och fatta beslut.

– Blir det förskjutet ställer det så klart till det för nämnder och förvaltningar, så nu har vi två veckor på oss innan vi behöver sätta ner foten om vi ska köra som planerat eller inte, säger Marit Hesse.

ANNONS

LÄS MER: Kommunernas drastiska åtgärder under coronaepidemin

Per Bäckström, kommundirektör i Partille.
Per Bäckström, kommundirektör i Partille. Bild: Magdalena Rosen

Har läget under kontroll

Under tisdagens KF informerade även kommundirektör Per Bäckström om kommunens krisberedskap.

– Hela organisationen är på tårna och vi kan vara tacksamma för att vi la så mycket kraft förra året på att få en krisledningsorganisation på plats. Vi är väl rustade, konstaterade han.

LÄS MER: Nu får uteserveringarna öppna i Partille

Kommunen arbetar nu på flera fronter, dels med ett krispaket riktat till det lokala näringslivet, men även med en kompetensinventering bland kommunens anställda för att se vad man man kan tänka sig att jobba och hjälpa till med. Och mycket annat.

Per Bäckström konstaterade att det är stort tryck på vård- och omsorgsförvaltningen, liksom utbildningsförvaltningen som dock har en färdig planering om även grundskolor och förskolor behöver stängas.

– Vi är under stark press men har läget under kontroll just nu.

LÄS MER: Kommuner söker fler timvikarier

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS