Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Politikerna djupt bekymrade: – Allums ägare behöver tänka om

Den politiska ledningen i Partille är djupt oroad över det sätt Allums ägare hanterat coronakrisen på.
– Steen & Ström behöver tänka om. Det ligger i allas intresse att vi överlever det här, säger kommundirektör Per Bäckström.

Redan under försommaren när det stod klart att Steen & Ström inte tänkte hjälpa sina hyresgäster i Allum att få den hyresrabatt som regeringen avsatt pengar till, skrev kommunledningen ett brev till Steen & Ström.

– Vi har dock inte fått något svar, berättar kommundirektör Per Bäckström, och säger att ett nytt brev kommer att skickas.

– Vi kommer också att be om ett möte för att diskutera Steen & Ströms agerande.

Per Bäckström uttrycker kommunens frustration över den senaste händelseutvecklingen med höga viten till butiker som minskat sina öppettider under coronakrisen.

– Från den politiska ledningen är vi bekymrade och djupt oroliga och tycker att Steen & Ström borde tänka som vi gör, nämligen att göra allt för att stötta näringslivet.

– Det ligger i allas intresse att vi överlever det här.

Skilda världar

Marith Hesse (M) kommunstyrelsens ordförande är bedrövad över situationen:

– Det som händer nu är oroande, sorgligt och beklagligt. Vi försökte redan innan sommaren få kontakt med Steen & Ström men fick inte svar. Nu gör vi ett nytt försök.

– Vi kan inte som kommun göra så mycket mer än att pusha på Steen & Ström. Vi är ju måna om näringslivet i Partille och Allum genererar både jobb och service till våra invånare. Så det är klart att det är oroande.

Angående det mejlsvar som Steen & Ström skickade tidigare i veckan och som i korthet går ut på att handlarna har en skyldighet att följa hyresavtalet samt att Steen & Ström alltid haft en nära dialog med sina hyresgäster under de senaste månaderna, säger Marith Hesse så här:

– Det känns ju som två helt skilda bilder av verkligheten.

– Med tanke på den pandemi vi befinner oss i har alla ett ansvar att bidra på det sätt man kan. Jag förstår ju att Steen & Ström också har det tufft men även om man har sådana skrivelser i sina hyresavtal så kan man ju tycka att det här är en väldigt speciell situation och inget som någon av handlarna kunde förutse när de tecknade kontrakten, säger Marith Hesse.

LÄS MER: Så kan Kyrktorget i Partille centrum förändras

I våras tecknade Partille kommun ett samverkansavtal med Steen & Ström som gäller utvecklingen av centrum och där koncernen är stor markägare. I en första grov skiss från Steen & Ström över vad som kunde vara möjligt framgår det bland annat att hundratals lägenheter skulle kunna byggas runt Kyrktorget.

Hur ser du på det samarbetet i ljuset av händelseutvecklingen i Allum?

– Jag känner att det är lite tidigt att säga än eftersom det är två skilda spår, men överlag kan man ju säga att det inte stärker deras varumärke utifrån invånarnas perspektiv eller mig personligen. Men jag ser inte att det skulle påverka avtalet då det är en annan del som ligger långt fram.

– Steen & Ström äger ju den mark de äger och vi vill ju komma framåt i centrum, så jag ser samverkansavtalet som oerhört viktigt för oss för att komma vidare med, säger Marith Hesse.

LÄS MER: Svensk Handel om Allums agerande: ”Tondövt och ansvarslöst”

Marieke Wolter är näringslivsansvarig i Partille kommun. Bild: Cicci Jonson, Bilduppdraget
Marieke Wolter är näringslivsansvarig i Partille kommun. Bild: Cicci Jonson, Bilduppdraget

Frustrationen växer

Marieke Wolter, som är näringslivsansvarig i Partille kommun och med uppgift att stötta företagen i Partille, har under veckan haft nära kontakt med handlarna i Allum. Hennes samlade bild är att det inte finns eller har funnits någon fungerande dialog mellan handlarna och Allums ägare, varken nu eller tidigare. Kontrasten är stor till den bild Steen & Ström själv förmedlar.

– Handlarna är arga och frustrationen växer efter Steen & Ströms svar. Handlarna har ju försökt få kontakt men har inte fått det, enligt vad de berättat för mig.

Marieke Wolter konstaterar att de viten som skickas ut drabbar handlarna olika. Stora företag kan kanske hantera det, små företag däremot kan se hela sitt livsverk gå omkull.

– Men även de handlare som inte fått böter vittnar om stora problem som funnits under lång tid. Det här är bara droppen som fått bägaren att rinna över, säger Marieke Wolter, som inte förstår hur Steen & Ström resonerar.

– Om butiker nu går i konkurs eller stänger, hur har man då tänkt fylla lokalerna när vi samtidigt har en avmattning i konjunkturen och en pandemi som slagit så hårt mot handeln?

LÄS MER: Allum bötfäller handlare för coronaanpassade öppettider

LÄS MER: Butiker i Allum får inte sänkta hyror trots statligt stödpaket

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.