Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Partille når 40 000 snabbare än tidigare beräknat

Redan i början av 2022 kommer Partille kommuns invånarantal krossa 40 000-gränsen, om den nya befolkningsprognosen visar sig stämma.

Partilleborna blir årligen hundratals fler och så kommer det sannolikt fortsätta också de närmaste tio åren. Det visar en färsk prognos från kommunen.

– Någon gång runt årsskiftet 2021/2022 kommer vi nå 40 000. Sen är felmarginalen mer än de 15 personer som saknas för 2021, så vi kan lika gärna nå det under 2021, säger Lennart Axring, utvecklingsstrateg på Partille kommun.

Vid årsskiftet 2021-2022 skulle det enligt förra prognosen fortfarande saknas 145 personer upp till den magiska gränsen 40 000, men i den nya prognosen hamnar befolkningen alltså vid samma tidpunkt bara 15 personer från det nya tiotusentalet.

LÄS MER: Så mycket kan Partilles nya simhall kosta

Nybyggen styr

I år och nästa år ligger tillväxtsiffran på 366 respektive 330 personer, men de tre åren därefter väntas den öka till nästan den dubbla. Hur många fler Partillebor det blir beror till stor del på hur många nybyggen som blir inflyttningsklara varje år.

– Vi har i princip inte några lediga lägenheter i Partille. Så den befolkningsökning som sker, sker i hög grad baserat på hur mycket vi bygger, säger Lennart Axring.

Hur många som föds i kommunen påverkas av i vilka åldrar befolkningen är, men att Partille har relativt dyra bostäder kan också inverka, menar Lennart Axring. Kommunen kan se att folk skaffar barn senare i Öjersjö och i Sävedalen, där det finns många dyra bostäder, än i andra delar av kommunen.

LÄS MER: Historien om 40 års kamp för Finngösaravinen

Balans mellan åldersgrupperna

Gruppen 80 år och uppåt ökar allra mest, med knappt en fjärdedel den kommande tioårsperioden. Men i Partille finns det ändå en viss balans mellan befolkningsökningen av unga människor, förvärvsarbetande och äldre. Vilket är goda nyheter.

– De förvärvsarbetande vill man inte ska bli en minskande grupp eftersom det är de som står för skatteunderlaget. Men där har vi en förmånlig utveckling i Partille, säger Lennart Axring och nämner att det finns flera kommuner som har en åldrande befolkning.

Det som sannolikt kommer att ha störst påverkan på om prognosen faller in eller inte är bostadsbyggandet. Det kan i sin tur påverkas av den rådande situationen med risk för smittspridning av covid-19, precis som näringslivet och andelen arbetslösa.

– Prognosen kommer antagligen att se helt annorlunda ut nästa år. Vi vet inte hur det kommer att påverka, bara att det kommer att påverka, säger Lennart Axring.

LÄS MER: Tusentals bostäder planeras en kvart från Andra Lång

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.