Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Per Bäckström, kommundirektör i Partille, har under ett halvår även lett kommunens krisledningsgrupp. Bild: Magdalena Rosen

Partille kommun går ur stabsläget

Partille kommuns krisstab har varit aktiverad i drygt sex månader. Men nu avslutas den.
– Vi är ju fortfarande i en coronakris men vi bedömer att med den här lägesbilden så hanterar förvaltningarna det av egen kraft, säger kommundirektör och tidigare krisledningschefen Per Bäckström.

I mitten av mars pekade smittspridningskurvan brant uppåt och nya restriktioner och besked haglade från regeringen. I det kaotiska läge som uppstod tog Partille kommun beslut om att gå in i stabsläge.

Varje dag träffades en krisledningsgrupp som bestod av bland annat kommunikationschefen, säkerhetssamordnaren och personalchefen för att gå igenom läget och fatta nya beslut. Ibland var även förvaltningschefer och medicinskt ansvarig sjuksköterska med.

"En lågintensiv kris”

Gruppen leddes av kommundirektören Per Bäckström som ser tillbaka på en hektisk tid.

– Det har varit väldigt speciellt. Man kallar ibland sånt här för en lågintensiv kris. Och då ställs helt andra krav uthållighet och att man är tydlig i kommunikationen, att riktlinjerna efterlevs och att alla bidrar. Och det har gjorts på ett fantastiskt sätt, säger han.

LÄS MER: Kommunernas drastiska åtgärder under coronapandemin

Smittspridningen har minskat

När det var som mest intensivt träffades gruppen varje dag men sedan har träffarna glesats ut och den senaste tiden har de bara träffats en gång i veckan.

– Vi ser att läget i Partille har stabiliserats. Smittspridningen har minskat, tillgången på skyddsutrustning är god, personalförsörjningen är helt under kontroll, säger Per Bäckström.

– Men om läget skulle förändras med en andra våg eller klustersmitta så kommer vi naturligtvis att gå upp i stabsläge igen. Och vi kommer att fortsätta att ta fram lägesbilder och följa utvecklingen. Så det betyder inte att vi blåser faran över på något sätt.

Kommer Partilleborna att märka någon skillnad?

– Det hoppas jag inte. Egentligen blir inte skillnaden så stor. Vi fortsätter att ha full bevakning och koll på läget, men behöver inte ha den höga beredskapen.

Nästa stora coronafråga för kommunen att hantera är regeringens hävning av besöksförbudet på äldreboenden. Men hur de nya rutinerna i Partille ska utformas är för tidigt att säga.

– Det kommer att komma riktlinjer från Socialstyrelsen och Smittskydd och Folkhälsomyndigheten snart. Och de ska vi ta till oss innan vård- och omsorgsförvaltningen kan hantera frågan, säger Per Bäckström.

LÄS MER: Sex regioner fortsatt i stabsläge

LÄS MER: Besöksförbud på äldreboenden hävs

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.