Partille är en trygg kommun att leva och bo i, det svarar 90 procent av de tillfrågade i en undersökning om den upplevda tryggheten i kommunen.
Partille är en trygg kommun att leva och bo i, det svarar 90 procent av de tillfrågade i en undersökning om den upplevda tryggheten i kommunen. Bild: Stefan Berg

Otryggheten ökar bland unga killar i Partille

Årets trygghetsundersökning i Partille visar på en mycket hög och något ökande upplevd trygghet bland befolkningen i stort, med ett tydligt undantag; de yngsta killarna.

ANNONS
|

Partillebor i alla åldrar känner sig i hög grad både trygga och upplever att de har en god hälsa. Det visar årets omfattande trygghetsundersökning där resultatet inte skiljer sig nämnvärt från den förra undersökningen 2017, förutom på ett par punkter som sticker ut.

För att ta det positiva först så har förtroendet för polisen ökat kraftigt. 2017 uppgav 57 procent att ”Polisen bryr sig om de problem som finns i området där jag bor”. 2020 hade den siffran ökat till 71 procent.

Även påståendet ”Polisen tar anmälningar och brott på allvar” fick bättre resultat i årets mätning. 2017 uppgav 55 procent att de höll med helt eller delvis. I årets mätning var motsvarande siffra 70 procent.

ANNONS

Punkter där Partille backat i upplevd trygghet gäller unga killar mellan 16 och 18 år. I årets undersökning uppgav 11 procent att de var oroliga för att bli överfallna, misshandlade eller rånade i området där man bor. 2017 var den siffran 0 procent.

Även barnens trygghet i förskola och skola har försämrats. 83 procent av föräldrarna som har barn i förskola eller skola upplever att barnen är mycket eller ganska trygga i skolan. 2017 var den siffran 91 procent.

Sammantaget uppger 90 procent av Partilleborna att de känner sig trygga i det område där de bor.

Om Partilles trygghetsundersökning

1 000 personer över 15 år och boende i Partille har intervjuats, i de flesta fall via telefon, men även webbenkät, intervju via sms samt face2face. Intervjuerna har fördelats proportionellt över Sävedalen, Norra och Centrala Partille, Södra Partille, Jonsered/Kåhög/Uddared/Stärtered, Öjersjö samt utanför tätort.

Syftet har varit att få en bild av den upplevda tryggheten samt få ett underlag för det fortsatta arbetet med att öka tryggheten i kommunen.

Intervjuerna genomfördes under april-maj 2020.

Trygghet en komplex fråga

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande kommenterar undersökningen så här:

– Det är positivt att undersökningen bekräftar att Partille upplevs som en trygg kommun att leva i, men att den också ger oss en bild av var vi behöver sätta in resurser och åtgärder.

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille.
Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille. Bild: Magdalena Rosen

Hon förklarar att kommunen har en mängd forum där man jobbar ihop med andra aktörer för att skapa en trygg kommun.

– Trygghet är en komplex och stor fråga där det inte bara finns en lösning. Därför är samverkan viktig.

Marith Hesse tycker också att det är skönt att undersökningen balanserar känslan man annars kan få i sociala medier där många inlägg om stölder och rån kan ge en annan bild.

ANNONS

Hon funderar samtidigt på vad de unga killarnas ökade otrygghet kan bero på.

– Vi läser mer om personrån mot unga killar, det kan vara en bidragande orsak. Även föräldrars oro kan smitta av på barnen. Och jag känner att vi som invånare måste våga säga ifrån när vi till exempel hör ungdomar uttala hot. Det är inte alltid så lätt, men vi behöver ta tillbaka makten.

LÄS MER:Ständiga källarinbrott skapar otrygghet i Partille

Om den minskade tryggheten i förskola och skola säger Marith Hesse så här:

– Ibland är det svårt att veta exakt vad den minskade tryggheten beror på och det behöver vi titta närmare på. Hur trygga barnen är är ju en ganska bred fråga och kan gälla allt från dålig arbetsro i skolan till högre stängsel runt förskolan.

LÄS MER:Larmet: Kriminaliteten stort hot mot stadens företagare

Polisen satsar på ökad närvaro

Områdespolis Robert Björklund har också anledning att vara glad och han ser att medborgarlöftet om att polisen ska ha en fotpatrullering vid minst 300 tillfällen på platser och tider som upplevs som otrygga har gett resultat.

– Den stora förändringen är att vi nu har en patrull som jobbar dagtid mot torgmiljöerna i polisområdet. Det betyder att vi ska vara närvarande, stanna till lite, prata lite med verksamheter runt torget och inte bara åka förbi och checka av att vi varit där.

ANNONS

Angående de unga killarnas ökade oro säger han att det är svårt att veta vad den beror på.

– Är det för att de själva blivit utsatta för brott eller är det att man känner någon som utsatts för brott? Det viktigaste för oss är nu att jobba mot ungdomarna och den upplevda otryggheten, säger Robert Björklund.

För att kunna göra något åt den tror han att det gäller att vara mer närvarande, men då måste man veta var och när.

– Sen har polisen inte hela svaret, säger Robert Björklund.

LÄS MER:Historiskt låga inbrottstal – men nu ökar de igen

LÄS MER:Familjen har fått fyra cyklar stulna på kort tid

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS