Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Nytt förslag om breddad väg till Jonsereds herrgård

Partille kommun vill bredda den smala och allt mer trafikerade William Gibsons väg som leder från Jonsereds fabriker till Jonsereds herrgård.
Länsstyrelsen har redan sagt nej med hänvisning till de biotopskyddade stenmurarna och träden.
Nu försöker kommunen med ett nytt förslag till breddning.

GP har vid flera tillfällen skrivit om Partille kommuns och det kommunala bolaget Partillebos planer på att göra om stallbyggnaden vid Jonsereds herrgård till ett hotell med ett 30-tal rum.

För att hotellplanen ska kunna genomföras krävs en ökad framkomlighet på den smala vägen som redan i dag är hårt trafikerad av besökare till herrgården, Jonsereds trädgårdar och det populära Humlebadet.

Men vägen går igenom ett så kallat Natura 2000-område och länsstyrelsen satte därför redan 2014 stopp för kommunens plan på att bredda vägen. En breddning ansågs olämplig på grund av de gamla biotopskyddade stenmurarna och ekarna som kantar vägen.

Efter ändringar i detaljplanen där en ombyggnation av vägen ströks släppte länsstyrelsen igenom den, men då blev det istället mark- och miljödomstolen som punkterade detaljplanen 2017.

Domstolen ansåg inte att det gick att utelämna tillfartsvägen från planen, samt att den antagits utan en komplett miljökonsekvensbeskrivning.

LÄS MER: Länsstyrelsen sågar Partilles hotellplaner

LÄS MER: Dom sätter stopp för hotellplan i Jonsered

Natura 2000-område

Men kommunen gav inte upp. Förslaget arbetades om och återigen har en ansökan om tillstånd för åtgärder inom Natura 2000-område lämnats till länsstyrelsen för prövning.

I ansökan har vägen delats upp i flera etapper. Den första och sista etappen föreslås breddas från 4 meter till 5-5,5 meter. På mittenetappen som omgärdas av de biotopskyddade stenmurarna och träden föreslås ingen breddning. Istället vill kommunen anlägga en ny mötesplats och bygga om den befintliga mötesplatsen.

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) hoppas på ett ja den här gången.

– För att hitta en bra väg framåt med hotellet så behöver vägen breddas. Och sen har vi ju Jonsereds trädgårdar. Där måste vi se till att människor kan ta sig till detta fantastiska ställe. Så oaktat om det blir ett hotell eller inte så behöver framkomligheten på vägen bli bättre, säger hon.

Men även om ni bygger ut vägen så är ju broarna vid Jonsereds fabriker inte dimensionerade för möten, hur tänker ni där?

– Besökare får förstå att det kanske inte är lika lättillgängligt som nya besöksmål och därför får de gärna nyttja kollektivtrafiken istället.

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille, anser att vägen behöver breddas oaktat om det byggs ett hotell eller inte. Bild: Magdalena Rosen
Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille, anser att vägen behöver breddas oaktat om det byggs ett hotell eller inte. Bild: Magdalena Rosen

Jonsereds trädgårdar har blivit ett allt mer populärt resmål sedan det invigdes 2014. Förra året besöktes trädgårdarna av 50 000 personer och i år har intresset varit ännu större. För att minska stockningen vid den smala bron över järnvägen ställde kommunen strax före midsommar dit ett trafikljus.

Lyckoland gick i konkurs

Det är inte första gången den smala vägen ställer till det för besöksnäringen i området. I början av 80-talet önskade det dåvarande herrgårdsägarparet Ewa-Lena Ståhl och Bert Tybeck att vägen breddades och att kommunen gjorde plats för fler parkeringsplatser till deras nöjespark Lyckoland. Vägen breddades aldrig och företaget bakom Lyckoland gick i konkurs.

Partillebos förre vd Per Linder sade i samband med att planerna på hotellet presenterades 2014 att han trodde att det skulle stå klart redan 2016. Något hotell står där inte i dag men planerna lever fortfarande.

När tror du att hotellet kan stå klart?

– Allt beror på hur det går med den här frågan. Så där vågar jag mig inte på någon gissning, säger Marith Hesse.

Kommunens plan är i alla fall att ställa ut den bearbetade detaljplanen för granskning i höst. Och om länsstyrelsen ger sitt godkännande och detaljplanen inte stöter på några fler hinder så räknar kommunen med att ombyggnaden av vägen kan inledas under 2022.

LÄS MER: Fladdermöss får egna rum på nytt hotell

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.