Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en incident i våras har arbetsrutinerna förändrats på äldreboendena i Partille. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nya rutiner ska förhindra att äldre blir inlåsta i sina lägenheter

Efter en incident i våras där personal hade blockerat en dörr på ett demensboende i Partille så att den boende inte kunde komma ut ur sin lägenhet, har nya rutiner införts så att detta inte kan upprepas.
– Vi Ivo-anmälde händelsen och den är nu avslutad, säger Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun.

I en granskning gjord av Ekoredaktionen på Sveriges radio om covid-relaterade IVO-anmälningar på äldreboenden i Sverige framkommer att de äldre vid många tillfällen har blivit inlåsta med bland annat möbler som blockerat dörrarna. I flera av fallen har det skett på demensboenden. Ett av de fallen rör Partille, något GP rapporterade om i juni.

LÄS MER: Blockerade dörren till äldre på demensboende i Partille

Den gången var det en stol som placerats under dörrhandtaget så att den boende inte kunde komma ut från sin lägenhet.

Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun, förklarade då att "Det är ett direkt övertramp. Det är inte tillåtet att hindra någon från att komma ut från sin lägenhet.”.

Händelsen resulterade i att Partille kommun gjorde en egen utredning och själva anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ändrar bemanningen

Daniel Pus berättar nu att det handlade om två vikarier som var ensamma på avdelningen vid tillfället.

– Det var en ny situation, en del oro kring covid-19 och man ville hindra smittspridning på enheten, där det vid tillfället fanns konstaterad smitta, säger han.

– Man ville att de boende skulle hålla sig inne på sina rum så mycket som möjligt med anledning av smittorisken, men naturligtvis får man inte låsa in dem, säger Daniel Pus, och tillägger att det var en engångshändelse.

Nu anser sig kommunen ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen och Ivo har avslutat ärendet.

LÄS MER: Partille vill höja kompetensen hos vårdpersonalen

Vad består åtgärderna i?

– Det skall framöver finnas ordinarie medarbetare på plats på en enhet. Detta då de har bättre kunskaper om våra rutiner och vad som gäller. Naturligtvis ska även vikarier ha det, men de ordinarie medarbetarna har bättre erfarenhet samt kompetens, säger Daniel Pus.

– Sen har vi arbetat jättemycket med att öka kompetensen kring covid-19, bland annat genom att vi utbildat så kallade covid-ombud på alla våra enheter i äldreomsorgen, där dessa får särskild kunskap när det gäller skyddsutrustning, arbetssätt och tillvägagångssätt vid misstänkt smitta.

LÄS MER: Efter pandemikampen – Babbs Edberg tar över ansvaret för Göteborgs äldreomsorg

Du nämnde tidigare i somras att bemanningsförstärkning är ett sätt att lösa problem på exempelvis demensboenden om det blir för mycket för personalen att hantera. Hur har det blivit?

– Vid behov ska vi ta in förstärkning och det gör vi löpande, säger Daniel Pus.

Nu hävs ju snart besöksförbuden. Hur har ni förberett er?

– I nästa vecka kommer Socialstyrelsen med riktlinjer, utifrån dem kommer vi att titta på tillvägagångssättet, men vi planerar att öppna den 1 oktober.

LÄS MER: Enorm ökning av äldre som inte fått omsorg

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.