Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Naturlekplatsen på bilden är
Naturlekplatsen på bilden är "Skogsleken" i Wendelsberg, Härryda. Den har inspirerat den nya lekplatsen som nu planeras i Partille. Båda lekplatser är designade av träskulptören Kristian Gade på Svega Naturlek. Bild: Sigbritt Andreasson

Ny naturlekplats planeras i Partille

En ny naturlekplats planeras i Partille vid Oluff Nilssons väg. Lekplatsen är inspirerad av djur och natur i området och kan ge nya kusiner till den populära Justin Bäver som finns i stadsparken 400 meter bort.

Med inspiration från bävrar, laxar, fåglar, träd och växter vid Säveån hoppas kommunen att fler barn ska vilja leka och lära sig av områdets unika natur. Den planerade lekplatsen ska ligga mellan höghusen vid Oluff Nilssons väg och villorna i Furuskog.

– Tanken är att lekplatsen ska bidra till nya kontakter för barn och föräldrar som bor i området och att de ska kunna känna stolthet över sin stadsdel, säger Sigbritt Andreasson som är folkhälsoutvecklare i Partille kommun.

Kusiner till Justin Bäver

400 meter bort ligger stadsparken där den stora jättebävern i trä finns, Justin Bäver. Planen är att skyltar så småningom ska leda barn och ungdomar till den nya lekplatsen där en och annan bäverkusin ska placeras ut.

LÄS MER: Vad ska jättebävern heta - Justin Beaver, eller?

Lekplatsen planeras få tolv lekredskap som ska byggas från återvunna ekar och tallar. Träskulptören Kristian Gade från Svega Naturlek har ritat den fantasifulla lekplatsen. Han har tidigare designat den liknande lekplatsen "Skogsleken" i Wendelsberg, Härryda.

– Det är inte en vanlig lekplats där det är förutbestämt hur man ska leka. Här får barnen använda sin fantasi och bestämma själva, säger Kristian Gade som tror att träskulpturerna kan vara intressanta för alla.

Invigning nästa år

Lekplatsen beräknas kosta runt 370 000 kronor. Kostnader för lekplatsens belysning och stigar som behöver anläggas kan tillkomma. Bakom satsningen på lekplatsen finns en arbetsgrupp från kommunen och bostadsbolag i området (HSB, Partille Bo och Wilhelm). Även lokala föreningar och Svenska Kyrkan är med och bidrar.

Lekplatsens fick i veckan ett bidrag på bidrag på 250 000 kronor från EU-programmet Leader Göteborgs insjörike. Det är en ideell förening som jobbar med utveckling i Alingsås, Härryda, Lerum och Partille. Finansieringen kommer från det inblandade kommunerna, Jordbruksverket och EU-kommissionen.

Invigning av lekplatsen sker i april 2021.

LÄS MER: Partilleguiden: Här kan du hemestra öster om Göteborg

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.