Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ljusglimt i decembermörkret: Volontärer söker uppdrag

Mitt i coronapandemins andra våg brottas Partille med ett delikat problem; många volontärer och få som söker hjälp och stöd. Nu försöker kommunen nå ut till alla behövande som man tror finns där ute.
En av alla volontärer som ställt om under pandemin är Gunilla Schultzki som i stället för Quigong med pensionärsgruppen nu har mer tid att hjälpa grannen, 83-åriga Helga Öjerborn.
– Jag älskar våra pensionärer, säger Gunilla Schultzki.

Helga Öjerborn har verkligen tur. Sedan två år får hon kontinuerligt hjälp av Gunilla Schulzki med både det ena och det andra. När GP hälsar på sitter hon gott tillbakalutad i sin soffa och bredvid henne sitter Gunilla och gör den sista finputsningen på manikyren.

– Det är tredje besöket hos Helga i dag, säger Gunilla och skrattar.

Tidigare under dagen har hon bland annat hämtat och serverat Helga lunch och innan hon går ska hon vika tvätten hon tvättade i går och lägga in den i skåpen.

Med tiden har Gunilla och Helga blivit goda vänner och det märks att de har roligt tillsammans och skrattar mycket.

– Men du tycker nog att jag är lite tokig ibland, säger Gunilla, och Helga skrattar och håller med.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt.

Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning.

För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Som skapt för att hjälpa folk

Under normala omständigheter håller Gunilla både i Quigong för 14 pensionärer en gång i veckan, lappar och lagar trasiga kläder och mycket annat. Sedan coronaviruset gjorde sitt inträde har hon ställt om och anpassat sina insatser. Under sommaren blev det fikastunder utomhus, promenader, våffelservering och Quigong i mindre grupper, men nu är det paus även med det.

– Jag tycker väldigt mycket om våra pensionärer, de är så gulliga, säger Gunilla och förklarar att hon är som skapt för att vara hemma hos folk och hjälpa dem.

– Så har jag ju jobbat i hemtjänsten också. Och sen jag gick i pension måste jag ju också ha något att göra!

Gunilla Schultzki är en av många volontärer i Partille och Emma Johnsson, samordnare för volontärverksamhet i Partille kommun, är tacksam för att så många har visat sitt intresse för att hjälpa, särskilt när en stor del av den ”ordinarie” volontärstyrkan själva är i riskgrupp.

LÄS MER: Samhället stänger ner – men Sjömanskyrkan öppnar upp för de utsatta

– Vårt problem är i stället att vi har färre hjälpsökande än volontärer. Det svåraste av allt är att nå ut till dem som verkligen behöver oss, säger Emma Johnsson och tror att det finns ett stort mörkertal av behövande.

Nu hoppas hon att fler hör av sig. Det kan man göra antingen till kommunen eller till Svenska kyrkan som man samarbetar med under pandemin.

Emma Johnsson konstaterar att det är en tung period nu under andra vågen, men ska man ta något positivt med sig så är det alla fina möten mellan människor som har uppstått.

– Flera volontärer har sagt att de fått en extra mormor eller farmor. Det är fint!

LÄS MER: Lyser upp hela Stenungsund med sina juleljus

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.