Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hård kritik mot Partilles nedskärningar i äldreomsorgen

Under tisdagskvällen klubbade kommunfullmäktige budgeten för nästa år, och precis som tidigare överenskommet gjordes detta utan den traditionsenliga debatten som i stället skjutits fram till hösten. Enda diskussionsfrågan gällde personalneddragningar på äldreboenden där flera partier uttryckte stark kritik.

Helt väntat klubbades kommunbudgeten för 2021 under gårdagens kommunfullmäktige vilket innebär att alla nämnder får sina ramar uppskrivna och extra pengar satsas på utbildningsnämnden och nämnden för vård och omsorg. I november återkommer fullmäktige med en eventuell justering av av förvaltningar och nämnders ramar.

LÄS MER: Partillepolitiker sluter borgfred om budgeten

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker att det kändes bra.

– Budgeten gick igenom och vi höll oss till det vi hade enats om innan och tog inga repliker.

I olika sammanhang har Partillebor den senaste tiden fört fram kritik mot att kommunen inte använder sig av de 63 miljonerna från förra årets resultat för att genast stärka upp inom vård och omsorg på grund av coronapandemin.

Vad säger du om kritiken?

– Vi ser ju hur framtiden ser ut, och när vi ser på budgeten 2021 går vi ju ner på ett lågt resultat. Det kan vi göra eftersom vi tagit ekonomiskt ansvar tidigare, säger Marith Hesse och fortsätter:

– Sen är ju ett plusresultat inte bara extrapengar som kan användas fritt, utan de behövs för framtida investeringar, framtida pensioner och annat vi måste säkra.

Hon menar också att det finns resurser till coronadrabbade äldreboenden men att de går i ett eget spår.

– Vi har ju rekryterat personal, ett 40-tal, och får se om vi behöver rekrytera fler för att hålla bemanningssituationen. Till det får vi bland annat statsbidrag och den kostnaden bokförs på ett särskilt konto.

– Får ett boende coronafall behöver de inte fundera på resurser, det finns det riktlinjer för och de följer vi oaktat, säger Marith Hesse (M).

Otroligt dålig tajming

Oppositionen släppte precis som överenskommet igenom budgeten och Thorbjörn Carlsson (S) ser fram emot budgetdebatten i höst i stället, för givetvis har hans parti synpunkter på den. Om kommunens 63 miljoner i resultat för föregående år och användning av de pengarna tycker han att man just nu ska förstärka upp så mycket man kan inom omsorgen så att personalen känner att den har det stöd den behöver.

– Men den frågan gäller ju nu, för 2020. Den budget vi beslutade om i går gäller nästa år. Man ska inte blanda ihop det, säger Thorbjörn Carlsson.

Vi behöver en mycket mer generös budget till vård- och omsorgsnämnden. Vi är en rik kommun och vi har råd med det. Ett resultat på 63 miljoner säger väl allt.

– Gällande personalförändringarna på vissa äldreboenden så är det jätteolyckligt att man går ut med det just nu, det är på gränsen till dumt. Jag skulle hellre se att man förstärker inom vård och omsorg, men det är en tjänstemannafråga. Sen delar vi Kommunals uppfattning att man behöver förstärka personalsituationen i omsorgen inte bara just nu utan framöver, säger Thorbjörn Carlsson.

"Vi är en rik kommun"

Karin Jaxmark (V), ledamot i kommunfullmäktige, instämmer i kritiken om personalnedskärningarna.

– Så sent som i går på KF ställde vi frågan om de besparingar som görs på äldreboenden mitt i coronatider. Svaret vi fick var att budgeten skulle hållas och om man släpper efter på ett äldreboendet skulle det kunna skicka fel signaler till andra äldreboenden. Alliansen i Partille anpassar alltså verksamheten till budgeten och inte till verksamhetens behov, mitt under pandemin. Detta tycker vi är horribelt.

– Vi har under många år drivit att vi behöver en mycket mer generös budget till vård- och omsorgsnämnden. Vi är en rik kommun och vi har råd med det. Ett resultat på 63 miljoner säger väl allt, säger Karin Jaxmark (V).

LÄS MER: Vill minska äldreboendens bemanning – mitt under coronakrisen

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.