Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Funktionsvarierade är miljöhjältar i Partille

Drygt 15 kilo skräp. Så mycket har en liten grupp ungdomar med funktionsvariationer samlat in på tre dagar i Partille under parollen ”Lätt att göra”.
– Jag vill visa att även dessa ungdomar kan göra nytta och borde kunna få ett sommarjobb, säger Linda Andrén, initiativtagare till projektet.

– Det är jätteviktigt för ungdomar med funktionsvariationer att känna att de är en del av samhället och behövs, säger Linda Andrén vars dotter hade önskat sig ett sommarjobb.

– Men när jag hörde mig för om det fanns kommunala sommarjobb för dessa ungdomar blev svaret nej. Så jag tänkte att jag får dra i gång något själv för att visa att det inte är så svårt.

Resultatet blev en grupp på sex ungdomar. De flesta går på gymnasiesärskola på lite olika håll men känner varandra sen tidigare genom grundskolan och genom handbollen där Linda Andrén dragit igång ”Handboll för alla” inom ramen för Sävehof.

– Det är lätt för dessa ungdomar att bli isolerade under sommaren. Så jag tänkte att skräpplockning är bra för miljön, bra för kroppen så att vi får komma ut och röra på oss, men också bra för knoppen, säger Linda Andrén, och tillägger att det dessutom blir lite bildande att sitta och prata om nedskräpning och hur vi hanterar vårt skräp.

Hon är själv handledare för gruppen och är glad att hon fick ihop en grupp, trots att de inte får betalt.

Fimpar och plast

När vi träffar det entusiastiska gänget på promenadvägen bakom kyrkan i Partille centrum är det tredje dagen de plockar skräp. Det är varmt och svettigt men humöret är på topp och den här dagen har de gått längs med Gamla Kronvägen och Säveån. Andra dagar har de varit vid Björndammen och Kåsjön.

Vad är det folk slänger mest?

– Fimpar och papper, svarar Wendy Liu och dyker ner för att plocka upp några av fimparna runt bänken där de tagit en liten paus.

– Och mycket plast vid Kåsjön, fyller Irma Andrén i. Och illaluktande toalettpapper.

Cirka fem kilo per dag har ungdomarna samlat in, detta trots att kommunen har egna städpatruller vid bland annat Kåsjön.

Har ni lärt er något då? undrar Linda.

– Att inte slänga skräp i naturen, och om man är funkis kan man vara miljöhjälte, svarar Irma och ler brett.

Efter några timmars skräpplockning är det dags för en välförtjänt fikapaus i skuggan bakom kommunhuset. Ett lokalt företag har ställt upp som sponsor och har bjudit på fika alla dagar, ett annat har bjudit på skyddshandskar. Men innan det är dags för frallorna ska några tjänstemän från kommunen komma och heja på ungdomarna.

Sofia Hellberg, chef på samhällsbyggnadskontoret, Per Sahlin, trafikchef och biträdande teknisk chef, samt Filip Siewertz, planeringschef på samhällsbyggnadskontoret dyker upp och imponeras av ungdomarnas insats.

– Ni är riktiga supermiljöhjältar, vi från kommunen hinner uppenbarligen inte med, säger Sofia Hellberg.

– Det är verkligen ett fint och lovvärt initiativ, säger Per Sahlin, och berättar att kommunen redan i dag arbetar ihop med daglig verksamhet.

– Det gäller dock vuxna, och det funkar utmärkt. Så vi kan nog vara lite mer öppna.

Hoppas på sommarjobb nästa år

Och det är precis det Linda Andrén önskar sig. Hon vill visa att det inte behöver vara så svårt att inkludera unga med funktionsvariationer när det gäller till exempel sommarjobb, även om det kräver extra handledning. För sommarjobba vill de.

– När jag frågat dem varför de vill sommarjobba har de svarat ”för att det är kul” och ”för att tjäna pengar”. Det visar att de har precis samma behov som alla andra unga, säger Linda Andrén.

– Nu kunde jag ju inte betala dem för sin insats, men det har gett dem så mycket annat, inte minst all uppmuntran från omgivningen som hejat på och gjort tummen upp. De har känt sig stolta!

Nu hoppas hon att det nästa sommar ska finnas en proportionerlig andel kommunala sommarjobb även för funkisar, och givetvis är företagen också välkomna att ställa upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.