Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Filminspelning av nya Sunefilmen pågår i Partille

Tjejtjusaren Sune bor i den fiktiva staden Glimmerdagg. Men i de senaste filmerna har hans hus legat i Paradiset i Partille.
GP besökte inspelningen av ”Sune – uppdrag midsommar” – en av de sista dagarna på plats i Paradiset.
– Det känns jättetråkigt, säger Elis Gerdt som spelar Sune.

Sören Olsson och Anders Jacobssons populära bokserie om Sune och hans familj har fångat biopubliken i flera omgångar. Det började med Sunes sommar och Sunes jul på 90-talet, sedan gjorde Sune comeback 2012 med tre filmer som gick så bra att man bestämde sig för att köra en gång till 2018 med ännu en ny rollbesättning.

Även den tredje omgången av filmerna har blivit en stor publiksuccé med över 450 000 biovisningar och guldbaggenomineringar för bästa film och bästa regi.

Men nu närmar sig även den serien sitt slut. Rollinnehavarna börjar bli för gamla.

När GP träffar filmteamet vid villan på Sankte Pers Backe i Paradiset är det näst sista inspelningsdagen på ett projekt som sträcker sig tre år bak i tiden.

– Det känns jättetråkigt. Jag har alltid haft nästa inspelning att tänka på men nu blir det inte mer, säger Elis Gerdt som spelar Sune.

– Vemodigt. Man kommer att sakna de som jobbar här men också skönt med lite riktigt sommarlov, säger Baxter Renman som spelar Håkan.

Uppehållsrum i Villa Kyrkåsliden

Filmteamet har lunchrast och Elis Gerdt och Baxter Renman spelar kort i den övergivna Villa Kyrkåsliden som ligger granne med Sunefamiljens hus och som filmteamet hyr från kommunen för smink, kostym och uppehållsrum.

Inspelningen av den senaste filmen har pågått i två månader. Och Elis Gerdt har varit med nästan varje dag.

– Det är en roll som många gjort så det är väldigt läskigt att ta den rollen. Men väldigt kul också.

Vad har varit roligast?

– Att träffa så mycket människor men också att ha samma karaktär i tre år. Det har varit väldigt trevligt.

Kommer du att fortsätta skådespela, tror du?

– Jag hoppas det.

Två veckor i Göteborgsområdet

Första tiden på inspelningen befann de sig i Karlsborg vid Vättern, men de sista två veckorna har inspelningen skett i Göteborgsområdet. Förutom villan i Paradiset har filmteamet även filmat vid Lexbyskolan, på en gata på SKF:området, i Keillers park och på Kyrkbytorget på Hisingen.

Scenerna handlar om när familjen är hemma och förbereder sig för att åka och fira midsommar tillsammans med Sunes stora kärlek Sophies familj.

När inspelningen kör i gång igen efter lunch får alla i teamet sprita händerna och ta på sig munskydd innan de går in i huset.

Malin Söderlund som är en av producenterna för filmen förklarar att coronaviruset varit väldigt påtagligt under hela inspelningen, men att det ställt till med förvånansvärt lite problem.

– Vi har varit på helspänn och varit beredda på allt. Vi har till och med haft en reservbank med personer att ringa in och en coronakoordinator som gått igenom varje dag och hur vi ska hantera olika riskmoment där vi behöver vara nära varandra. Men lyckligtvis har vi inte haft tillstymmelse till symptom, säger hon.

Fick skjuta fram produktionen

Filminspelningen var tänkt att starta just efter att mötesrestriktionen på 50 personer infördes men sköts då upp fem veckor.

– Hade det kommit ytterligare mötesrestriktioner så hade det inte gått. Men nu hann vi gå igenom och läsa på hur vi skulle göra för att klara oss. Och så har alla i teamet uppmanats att leva som om de vore riskgrupp, förklarar Malin Söderlund.

Varför blev just det här huset i Paradiset Sunefamiljens hus?

– När första filmen skulle göras så letade vi mycket runt Göteborg eftersom vi skulle vara i Västra Götaland. När vår scout hittade det här så hade ägaren precis flyttat till ett äldreboende så huset stod tomt, vilket är väldigt tacksamt när man ska filma. Sedan har det funkat så bra att vi kunnat komma tillbaka även för de två senare filmerna trots att andra har flyttat in.

Filminspelningen den här gången pågår fyra dagar, men huset har hyrts av teamet under fyra veckor för att pimpas i Sunefamiljens stil.

– Vi har fått ett väldigt bra bemötande från de boende i kvarteren och haft mycket kontakt med kommunen för att få till det. Till exempel har vi fått ställa upp fyra bajamajor utanför för att olika avdelningar i filmteamet ska kunna gå på olika toaletter.

Premiären av filmen är tänkt till jul. Men om den kommer att kunna genomföras som planerat vill Malin Söderberg inte spekulera i.

–Jag har ingen aning. Just nu är det ju max 50 personer per salong så om det inte kommer några nya besked så får vi se hur vi gör. Men det finns ingen som vet än så det är inte lönt att lägga tid på att oroa sig nu. Jag är bara så glad att inspelningen har gått att genomföra så bra.

LÄS MER: Då får nya "Sune"-filmen premiär

Sune – uppdrag midsommar

Uppföljaren till Sune vs Sune och Sune Best Man.

I rollerna: Familjen Andersson består som vanligt av Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Familjen Blixt, med Sunes kärlek Sophie i centrum, spelas av Lily Wahlsteen, Olle Sarri och Sanna Sundqvist. Dessutom ser vi Göran Ragnerstam, Ana Gil de Melo Nascimento, Maria Grudemo El Hayek och Eyla Welderström bland de nya rollerna.

Regi: Erland Beskow

Manus: Sören Olsson, Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler

Filmen distribueras av Nordisk Film och produceras av Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell på Unlimited Stories i samproduktion med Nordisk Film, Film i Väst och SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Planerad premiär: Jul 2020

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.