Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helene och Dan Hansson bor i Jonsered och har promenerat till Jonsereds trädgårdar. Leverbalsamen kommer hamna i rabatten hemma.  Bild: Jonas Lindstedt
Helene och Dan Hansson bor i Jonsered och har promenerat till Jonsereds trädgårdar. Leverbalsamen kommer hamna i rabatten hemma. Bild: Jonas Lindstedt

En blomma för en cykeltur

Besökssiffrorna slår rekord och därmed ökar trafiken till Jonsereds trädgårdar. Nu får de som väljer att cykla eller promenera istället för att köra bil en gratis blomma.

– Det är fantastiskt. Vi har två margeriter hemma i trädgården, säger Helene Hansson och plockar upp en plastkruka med klarblå leverbalsam från ett litet bord mellan en häck och en rabatt full med lavendel och nästan lika många surrande bin.

Dan Hansson instämmer, de här blommorna kommer också hamna i rabatten utanför lägenheten nere i Jonsered. Han hyllar också besöksmålet.

– Den här trädgården älskar vi, tänk så fint det blivit, säger han.

Jonsereds trädgårdar ger bort en blomma till alla som väljer bort bilen för att minska på trafiken i området. Bild: Jonas Lindstedt
Jonsereds trädgårdar ger bort en blomma till alla som väljer bort bilen för att minska på trafiken i området. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER: Partilleguiden: Här kan du hemestra öster om Göteborg

Och det är han uppenbarligen inte ensam om att tycka, speciellt inte i år. Jonsereds trädgårdar har haft 11 000 fler besökare hittills i år jämfört med vid samma tidpunkt förra året.

2019 hamnade besökssiffran på totalt 53 000 personer, men bara ett halvår in på 2020 har redan över 30 000 personer tagit sig till trädgårdarna. Fler har hittat till trädgårdarna den senaste tiden, men i och med utbrottet av covid-19 har trenden fått extra skjuts. Kristina Svensson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun, kallar det ett ”rejält uppsving”.

– Det märks verkligen att människor vill ha något att göra, att åka någonstans, byta miljö och få lite äventyr. Och det är en av de få saker man kan göra eftersom det är fritt och öppet och man kan hålla social distans, säger hon.

I och med att trädgårdarna har blivit populärare så har också trafiken på den lilla gärdsgårdsomgärdade vägen upp mot herrgården ökat. Därför har nu förvaltningen tagit initiativet att skänka en blomma till de som väljer att ta cykeln eller promenera.

– Vi ska bli bättre på att jobba med våra lokala miljömål och vi vill att Partille ska bli mer hållbart. Då får man göra olika aktiviteter för att uppmuntra folk att göra miljövänliga mål, säger Kristina Svensson och förklarar att de jobbar med nudging, det vill säga att pekpinnarna byts ut mot uppmuntran.

Trädgårdsmästaren Peter Svenson lyfter upp en av plastkrukorna och berättar att leverbalsam är en typisk sommarblomma. Men vilken typ av växt som skänks för dagen avgörs delvis av vad som finns tillgängligt, berättar han.

– I juni och juli ska vi försöka hålla på med detta. Sen är det lite svårt med helgerna, för vi har ofta inte personal som kan fylla på. Så då finns det så länge lagret räcker, som man brukar skriva i annonserna, säger han och skrattar.

LÄS MER: Partilleguiden: Kulturevenemangen som genomförs trots pandemin

Trädgårdsmästaren Peter Svenson visar upp en Leverbalsam som är dagens gåvoblomma till alla de som inte tar bilen till deras trädgårdar. Bild: Jonas Lindstedt
Trädgårdsmästaren Peter Svenson visar upp en Leverbalsam som är dagens gåvoblomma till alla de som inte tar bilen till deras trädgårdar. Bild: Jonas Lindstedt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.