Hopptornet vid Humlebadet i Jonsered i Partille håller på att rivas, men nu har en aktionsgrupp startats som hoppas se till så att det blir ett hopptorn på platsen även i framtiden.
Sista hoppet från landmärket och ungdomarnas mötesplats vid Humlebadet. Bild: Annelie Moran

De vill ha kvar ett hopptorn vid Humlebadet i Partille

Hopptornet vid Humlebadet ger unga någonstans att vara, skapar möten och är ett viktigt landmärke. Kommunen borde investera istället för att nedmontera. Det menar aktionsgruppen Kommando Lake Aspen som vill se till så att även framtida generationer kan utmana sig på höga höjder.

ANNONS
|

– Ska vi hoppa en sista gång? Ett historiskt ögonblick!

Robert Laul försäkrar sig om att det inte ligger stora stenar under hopptornet innan kläderna åker av och Martin Landström klättrar först upp till den andra avsatsen. Den är nu högst upp i det halvt nedrivna hopptornet vid Humlebadet.

– Hopptornet är den plats vi spenderat mest tid på under hela vår uppväxt. Genom hela låg-, mellan- och högstadiet och gymnasiet. Inga andra institutioner i våra liv har varit så markanta, funnit så länge för oss, som den här platsen, säger Martin Landström.

Han, Robert Laul, Samuel Wennerholm och Kalle Strängberg har vuxit upp och gått i skolan i Jonsered och Partille tillsammans. De berättar om hur de försökte bräcka den äldre generationens dyk från högsta med en lian som svingade ut över vattnet. Nu har de passerat 40-strecket, men besöker ändå badplatsen ibland. De beskriver hur bryggan var större förut och sandstranden mer efterhållen. De har sett den förfalla.

ANNONS

– Det är obegripligt att en värld, ett land och en kommun som blivit rikare och rikare nedmonterar sina badplatser. Det borde vara tvärt om, att de uppgraderar och uppmanar till bad, så man ökar simkunnigheten hos befolkningen, säger Robert Laul.

Robert Laul, i mitten, och Samuel Wennerholm, har spenderat mycket tid vid hopptornet och ser att det fyller en viktig funktion för ungdomar än i dag. På bilden syns även Samuels son.
Robert Laul, i mitten, och Samuel Wennerholm, har spenderat mycket tid vid hopptornet och ser att det fyller en viktig funktion för ungdomar än i dag. På bilden syns även Samuels son. Bild: Annelie Moran

Tar strid för tornet igen

Efter de fick reda på att hopptornet skulle rivas startade de aktionsgruppen Kommando Lake Aspen. Men det är inte första gången de tar strid för tornet, de berättar att de har påpekat för kommunen under 20 års tid att det behöver mer kärlek.

– Det här är större än bara ett hopptorn, säger Samuel Wennerholm.

En natt 2008 tog kompisgänget målarburkar med rosa färg och täckte över de vita flagor som fortfarande fanns kvar på betongen.

Innan kompisgänget målade hopptornet rosa en natt 2008 var det vitt.
Innan kompisgänget målade hopptornet rosa en natt 2008 var det vitt. Bild: Privat

Det var menat som en protestaktion för att få kommunen att agera, men reaktionen uteblev, enligt gruppen. När kommunen skulle måla tornet för ett par år sedan fick det behålla samma färg.

Genom sin aktionsgrupp tänker kompisgänget nu driva opinion för att få Partille kommun och Partillebo att fatta beslut om ett nytt hopptorn. Prata med politiker och verka i sociala medier. Deras gruppmedlem Kalle Karlsson har precis skrivit första raderna till en kampsång: ”En kloss av betong. Med reling av stål. Armeringsjärnen har lyssnat på, mången vrål. Trött och förfallen. Redan halvvägs i graven. Skjuten i sank av de kommunala sparkraven.”

ANNONS

LÄS MER:Hopptornet vid Humlebadet rivs

I Lokalpressen Partille uppskattade nyligen Rickard Stadler, förvaltningschef på Partillebo, att ett nybygge skulle kunna kosta mellan tre och fyra miljoner. GP har sökt Richard Stadler och företrädare för Partillebo som bett att få återkomma efter semestern. Även bolagets vd är på semester.

”Icke-betydande investering”

Aktionsgruppens medlemmar menar att det över tid och i ett större perspektiv är en liten investering.

– Utslaget på 20 år med dagens finansiella situation och låga räntor så är det en minimal och icke-betydande investering, säger Martin Landström.

Han får medhåll av Robert Laul.

– Det behöver inte skötas så ofta. Det är enorm valuta för pengarna, det gav oss någonting att göra. Man talar mycket om att ungdomarna inte har något att göra i dag.

Om plan A med opinionsarbetet riktat mot allmänheten och politikerna inte lyckas, så har de en plan B.

– Den innehåller ett visst mått av överraskning, så den kanske vi inte ska avslöja, säger Robert Laul.

Enligt Lars Claesson på kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun, så är det i dagsläget fortfarande oklart om det blir något nytt hopptorn, men de ska föra diskussioner med Partillebo, som äger tornet.

LÄS MER:Partilleguiden: Här kan du hemestra öster om Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS