Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gavelåsbron kommer att fortsätta vara stängd medan ärendet behandlas av Mark- och miljödomstolen. Bild: Meli Petersson Ellafi
Gavelåsbron kommer att fortsätta vara stängd medan ärendet behandlas av Mark- och miljödomstolen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Bron till Paradisets öde ska avgöras i rätten

Gavelåsbron har redan varit stängd i flera år. Nu har ärendet hamnat på Mark- och miljödomstolens bord, vilket skjuter ett nyöppnande ytterligare på framtiden.

Ett stenblock lossnade från den cirka 100 år gamla Gavelåsbron 2016 och den stängdes av för biltrafik. Sedan dess har Partille kommun undersökt olika alternativ för att åtgärda problemen med bron. Sedan dess har också en frustration vuxit fram bland Paradisets invånare över att passagen till Gavelåsvägen inte går att använda, som GP har rapporterat om tidigare.

LÄS MER: Bron till Paradiset stängd på obestämd tid

Kommunens projektledare, Juha Ruuska, förklarade då anledningen till att bron har varit stängd så länge:

– Det är så många delar i ett sådant här projekt innan man kan börja bygga. Från kommunens sida jobbar vi så fort vi kan.

Vill ha Eckens damm kvar

Kommunen har beslutat att hela bron och dämmet ska bytas ut för prislappen 24 miljoner kronor. Detta beslutet kom från Partille kommun trots att länsstyrelsen lyfte alternativet att bygga en bro utan dämme, vilket bland annat skulle betyda en rivning av Eckens damm.

Anledningen är, enligt kommunen, bland annat att dammen upprätthåller grundvattennivån i området, vilket i sin tur kan påverka våtmarker, byggnader och infrastruktur. Men de nämner även estetiska och kulturhistoriska värden som anledningar.

Nu har länsstyrelsen valt att skicka ärendet vidare till Mark- och miljödomstolen. Det skjuter bygget och därmed öppnandet av bron ytterligare på framtiden.

– Med hänsyn tagen till domstolens beslut, kompletterande utredningar och upphandlingen dels av projekteringen inför arbetet och dels av själva arbetet, hoppas vi kunna påbörja de praktiska åtgärderna senhösten 2022 eller under våren 2023, säger Juha Ruuska i ett uttalande på Partille kommuns hemsida.

LÄS MER: Jonseredsvägen blir avstängd längre än förväntat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.