Artist med rötter i Partille ska designa årets trädgård i Jonsered

För sjätte året i rad får en känd trädgårdsprofil eller lokal Göteborgskändis designa en egen nyanlagd del av Jonsereds trädgårdar. Förra året var det Anna Mannheimer, året dessförinnan Tomas von Brömsen och i år överraskar en annan känd och kär artist med egna rötter i Partille.

ANNONS
|

Strax bredvid utomhusscenen i Jonsereds trädgårdar är projekteringen i full gång för årets nya trädgård och den som fått äran att utforma den är ingen mindre än Timo Räisänen.

– Jag spelade på scenen här intill för fyra år sedan och planterade idén redan då. Jag gjorde väldigt klart att jag hemskt gärna skulle vilja ha med ett finger i spelet – eller i jorden – i det här sammanhanget. Sen dess har jag väntat på ett samtal och det kom nu i februari, berättar Timo Räisänen, uppriktigt lycklig över att ha fått sin önskan uppfylld.

För de flesta är han känd som sångare, musiker och låtskrivare men att han också har ett stort trädgårdsintresse är kanske mindre känt.

ANNONS
Peter Svensson är trädgårdsmästaren som tillsammans med sina medarbetare hjälper Timo Räisänen att färdigställa den nya trädgården. "Själva poängen är att det är Timo som ska styra allt från växtval till hur han vill utforma trädgården. Vi finns bara där som stöd", säger han. Den hängsäng som Timo drömmer om har till exempel tillverkats av en av medarbetarna som är smed och en av dem som arbetstränar i Jonsereds trädgårdar.
Peter Svensson är trädgårdsmästaren som tillsammans med sina medarbetare hjälper Timo Räisänen att färdigställa den nya trädgården. "Själva poängen är att det är Timo som ska styra allt från växtval till hur han vill utforma trädgården. Vi finns bara där som stöd", säger han. Den hängsäng som Timo drömmer om har till exempel tillverkats av en av medarbetarna som är smed och en av dem som arbetstränar i Jonsereds trädgårdar. Bild: Olof Ohlsson

– Det är en dröm att få göra en sån här trädgård, jag har en hemma också, men skillnaden här är att jag kan realisera den på ett annat sätt. Det är otroligt att ha den professionella hjälpen, säger han och syftar på trädgårdsmästaren Peter Svenson och alla hans medarbetare.

– Jag kallar den för Lugnet, för mig är nämligen en trädgård framförallt en plats för lugn, kontemplation och intryck av alla de slag; ljud, färg, doft och känsla

Tydlig trädgårdsvision

Timo Räisänen har en tydlig bild av hur han vill ha sin trädgård, som än så länge är en grusig och jordig bit mark med fundamentet till en liten damm i mitten och raka linjer av marksten som delar in resten i olika avdelningar.

– Jag kallar den för Lugnet, för mig är nämligen en trädgård framförallt en plats för lugn, kontemplation och intryck av alla de slag; ljud, färg, doft och känsla, så det har jag försökt få med. Men jag är också en hängiven vän av ordning och gillar när var sak har sin plats.

– En sak var given från början; chili. Min andra stora passion förutom ljud är nämligen mat och jag håller på ganska mycket med odlingar, framförallt chili, berättar Timo Räisänen.

Chiliplantorna kommer dock inte att köpas in, dem odlar han upp själv. I år satsar han bara på habanero från olika delar av världen.

ANNONS

LÄS MER: Fler ovana gäster får Botaniska att be om hjälp

Porlande vatten och hängsäng

Förutom chili var det ett par saker till som snabbt stod på önskelistan; vatten och en hängsäng.

– Alla vet ju vad porlande vatten gör för själen och tanken är att trädgården strömmar ut från vattnet. Men jag ville också att man ska kunna komma in här och sluta in sig i ett rum där man kan lägga sig och sväva, därför blir ett av "rummen" en hängsäng omgiven av hög bambu.

I övrigt blir det grönsaker som kål och sockerärter, en frilandsodling för ätliga växter, en upphöjd bädd för kryddörter och dessutom blommor i många färger och olika grässorter. Och till slut en jättepumpa som ska få plats någonstans.

Mycket jobb återstår ännu innan trädgården är klar. "Det är häftigt att följa och vara del i något som går så snabbt. Här finns ju ett datum när allt ska vara klart. Hemma har man ju också sina projekt och så lallar man runt i tre år innan det blir färdigt", säger Timo Räisänen, här med ett gäng fröpåsar i handen.
Mycket jobb återstår ännu innan trädgården är klar. "Det är häftigt att följa och vara del i något som går så snabbt. Här finns ju ett datum när allt ska vara klart. Hemma har man ju också sina projekt och så lallar man runt i tre år innan det blir färdigt", säger Timo Räisänen, här med ett gäng fröpåsar i handen. Bild: Olof Ohlsson

Tror du att det blir som du tänkt dig?

– Ja, det tror jag, även om jag vet att inget någonsin blir helt som man tänkt sig.

Peter Svenson instämmer:

– Det ligger i sakens natur. Växterna lyder inte till hundra procent.

– De lyder inte över huvud taget, säger Timo Räisänen och skrattar.

– Det kommer att vara som det alltid är – en växt bestämmer sig för att vara herre på täppan. Jag har en superfin liten marktäckare hemma som jag ska ta med mig. Jag vet att den blir herre på täppan. Spännande är ordet!

ANNONS

Invigningen av Timo Räisänens trädgård är framflyttad till den 30 augusti på grund av coronapandemin men kommer att vara färdig att titta på redan den 7 juni.

LÄS MER: Kulturevenemang som genomförs trots pandemin

LÄS MER: Här är de bästa promenadstråken i Göteborg

Jonsereds trädgårdar

Jonsereds trädgårdar startades på 1800-talet och försvann på 1920-talet. Återskapades med invigning 2014. Peter Svenson är trädgårdsmästare som varit med från början och står även för designen.

Ända från start har en känd profil fått skapa sin egen trädgård:

2015. Peter Englander från Skåne, trädgårdskreatör, känd för sina medelhavsträdgårdar. Gjorde en medelhavsträdgård.

2016. Gunnel Carlsson, Sveriges meste trädgårdskändis som medverkat i tv-program som Go’ kväll och Gröna rum. Hon fokuserade på kulturarvsväxter.

2017. Susie White, brittisk trädgårdsprofil och Yellow Book-författare som valde temat traditionell brittisk trädgård, (cottage-trädgård).

2018. Skådespelaren Tomas von Brömsen, anlade en rosenträdgård.

2019. Göteborgsprofilen och komikern Anna Mannheimer. Hennes tema var Slänten, den vita trädgården.

2020. Timo Räisänen. Håller på att skapa sin trädgård "Lugnet".

Alla utom de två första trädgårdarna finns kvar att titta på och njuta av.

En del av konceptet med Jonsereds trädgårdar, är också att människor kommer dit för att arbetsträna.

2019 besökte 53 000 personer trädgårdarna. Över 5 000 fler har besökt trädgårdarna i år jämfört med förra året.

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS