Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Algblomning har konstaterats vid Humlebadet.  Bild: Olof ohlsson
Algblomning har konstaterats vid Humlebadet. Bild: Olof ohlsson

Algblomning vid Humlebadet

Efter att algblomning har upptäckts vid Humlebadet i sjön Aspen avråder Partille kommun nu allmänheten från att bada där. Avrådan gäller tills vidare.

Flera personer har de senaste dagarna hört av sig till miljöenheten i Partille kommun om algblomning vid Humlebadet. Under måndagen inspekterade kommunen badet och la därefter ut information på hemsidan där man avråder från bad. Avrådan gäller tills vidare.

– Det är svårt att veta hur länge det håller i sig och algblomningen kan ju också komma tillbaka. Därför meddelar vi inte när det är säkert att bada igen utan tar bara bort avrådan från hemsidan, säger Linda Dahmm, miljöinspektör.

Några vattenprover har inte tagits vid Humlebadet utan det görs endast ockulära besiktningar enligt Linda Dhamm, som också berättar att inga andra vattendrag i kommunen är berörda i nuläget.

Barn och husdjur särskilt känsliga

Algblomning kan ge hudirritation vid bad och barn och husdjur är särskilt känsliga. Har man ändå badat och kanske till och med fått i sig av vattnet ska man kontakta sjukvården.

Enligt vårdguiden är symptomen för människor hudutslag och klåda, besvär i ögonen, till exempel röda ögon och att det kliar, huvudvärk, magsjuka med illamående, kräkningar och diarré. Man kan också få feber och bli svag i musklerna om man fått i dig stora mängder gift. Levern och njurarna kan också påverkas. Besvären brukar komma några timmar efter att man badat eller fått i sig vatten med blommande alger.

För hundar som badat i eller druckit av algförgiftat vatten kan det innebära livsfara och veterinär bör kontaktas genast. Även små mängder är farliga.

Enligt veterinärsajten Firstvet är tidiga symptom oro, darrighet och kräkningar. Symptom kan uppkomma redan inom en timme efter förgiftning. Hunden kan sedan bli svag och vinglig, få bleka slemhinnor, få svårt att andas och utveckla kramper. I slutfasen kan hunden ramla omkull, hamna i koma och avlida.

Ett bra tips är att så fort som möjligt spola av hunden om man misstänker att vattnet varit algförgiftat så att hunden inte slickar i sig vattnet i pälsen. En halskrage på hunden kan också vara bra samt att själv använda handskar. Och som sagt, uppsök veterinär så fort som möjligt.

LÄS MER: Värmevåg kan sätta i gång algblomningen

Det här är algblomning

Så här skriver Havs- och vattenmyndigheten om algblomning:

”Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren. När växtplankton massförökas kallas det algblomning.”

Och så här ser det ut:

”Under perioder av lugnt väder och hög vattentemperatur kan plankton samlas i ytvattnet. Ytvattnet färgas då i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt - resultatet liknas ofta vid rabarbersoppa.

Vattnet täcks av en hinna eller klumpar och kan även vara kraftigt grumlat av små trådar eller gryn. Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög.

Allt grumligt är dock inte algblomning. Losslitna alger och ansamlingar av pollen kan ibland likna algblomning.”

Om giftigheten skriver myndigheten så här:

”Vissa arter av växtplankton och cyanobakterier bildar gifter (toxiner) som kan ge negativa hälsoeffekter hos djur och människor.

Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur.

Använd inte vatten med algblomning till matlagning eftersom kokning inte förstör gifterna.”

LÄS MER: Algblomning på flera håll i Östersjön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.