Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Jessica Gow/TT

Partiledarnas genrep inför valrörelsen – så lät det

Med mindre än tre månader kvar till riksdagsvalet debatterade partiledarna i riksdagen. Man kan se det som ett genrep – hur partiledarna valde att prioritera säger ganska mycket om hur det kommer att låta i valrörelsen. Och så här lät det.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) försökte etablera budskapet att höstens val är en folkomröstning om välfärden i vårens sista partiledardebatt i riksdagen.. Bild: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven (S)

Talade om: Att regeringen vänt ett budgetunderskott till överskott och höjt sysselsättningsgraden till den högsta någonsin i ett EU land. Av bara farten åkte det mer tveksamma påståendet att skolresultaten vänt uppåt också med.

Betonade att mer måste göras och varnade för en vikande konjunktur och – framförallt – alliansens föreslagna skattesänkningar. Hamrade in budskapet att höstens var är "en folkomröstning om välfärden".

Typiskt citat: "Det går inte att anställa de poliser Sverige behöver med skattesänkningar för de rika."

Ulf Kristersson (M) sträckte ut handen till Stefan Löfven (S) för att få till en långsiktigt hållbar migrationspolitik.. Bild: Jessica Gow/TT

Ulf Kristersson (M)

Talade om: Målande upp en bild av läget i Fittja, en av landets utsatta förorter, där utpressning och beskyddarverksamhet vinner mark, där hot och våld drabbar den som ens pratar med polisen.

Tryckte på att alliansen vill lägga mer pengar på polisverksamhet för att komma till rätta med det han beskrev som parallella rättssystem. Försökte också, än en gång, sträcka ut en hand till statsminister Stefan Löfven för att få till stånd en "långsiktigt hållbar migrationspolitik".

Typiskt citat: "Vi måste stoppa gängkriminaliteten, annars går samhällskontraktet sönder på riktigt."

Jimmie Åkesson (SD) dömde i partiledardebatten ut Stefan Löfvens regeringstid med ett ord: "katastrof".. Bild: Jessica Gow/TT

Jimmie Åkesson (SD)

Talade om: Att det går att summera en "historiskt svag och usel regerings kompletta misslyckande med ett ord: katastrof".

Plockade upp sitt anslag från Almedalen förra sommaren och talade åter om att han vill bygga "det moderna folkhemmet" och målade upp en drömbild av ett samhälle där jobben växer, flit och företagsamhet lönar sig, där det inte finns några parallella samhällen, där man hyser respekt för äldre och fattigdomen är utrotad.

Typiskt citat: "Pengar som skulle gått till funktionsnedsatta barn och fattiga äldre har gått till asylinvandring."

Isabella Lövin (MP) använde all sin talartid under riksdagsdebatten till att tala om klimatet.. Bild: Jessica Gow/TT

Isabella Lövin (MP)

Talade om: Att gräsmattan saknar gröna grässtrån och att brunnen har börjat sina. Att maj var den överlägset varmaste någonsin, att vi har ett extremt läge, där foderbrist och nödslakt hotar.

Lövin tog varje tillfälle att tala om klimatet och att inskärpa budskapet att vi måste agera nu.

Typiskt citat: "Bara för att vädret är galet behöver inte politiken vara det".

Annie Lööf (C) tryckte på vikten av sänkta trösklar in i arbetslivet under vårens sista partiledardebatt i riksdagen.. Bild: Jessica Gow/TT

Annie Lööf (C)

Talade om: Att trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden måste sänkas och att lägre ingångslöner måste införas, för att hjälpa fler till en egen inkomst. Kritiserade regeringen för att den "misslyckats med att rusta Sverige inför det att konjunkturen vänder".

Lyfte också att behovet av att komma överens om långsiktiga spelregler i migrationspolitiken och beskrev att det ska vara "hållbart, men värna asylrätten".

Typiskt citat: "Företagens kostnader för att anställa måste sänkas."

Jonas Sjöstedt (V) tryckte på att Vänsterpartiet aldrig fått så stort genomslag för sin politik som under den innevarande mandatperioden.. Bild: Jessica Gow/TT

Jonas Sjöstedt (V)

Talade om: Att Vänsterpartiet tog sitt ansvar efter valet 2014, så att minoritetsregeringen kunde styra landet – och att partiet aldrig tidigare haft så stort inflytande som under denna mandatperiod. Radade upp sådant man fått igenom, men konstaterade också att man vill göra ännu mer.

Typiskt citat: "Om vi haft mer inflytande hade de rikaste fått bidra mer."

Jan Björklund (L) markerade kraftigt mot nationalism under partiledardebatten i riksdagen.. Bild: Jessica Gow/TT

Jan Björklund (L)

Talade om: Att världen aldrig varit bättre – fler barn får gå i skolan och lägga sig mätta – och att detta beror på att världen dominerats av liberala värderingar under de senaste 30 åren.

Varnade för att nationalistiska krafter är på frammarsch, i Sverige och i omvärlden.

Typiskt citat: "Jag älskar mitt land, men avskyr nationalism."

Andreas Carlson (KD) lade sin tid på att tala om vården.. Bild: Jessica Gow/TT

Andreas Carlson (KD)

Talade om: Om personalbrist och ökade köer i vården. Kallade vården regeringens största misslyckande, men presenterade få egna förslag vid sidan av att flytta ansvaret för vården från landstingen.

Typiskt citat: "Avskaffa landstingens ansvar för vården."