Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: Pandemin ökar beroendet av internet – och riskerna

En allt större andel av jordens befolkning isoleras. Det ökar beroendet av internet – och riskerna. Falska nyheter sprids på nätet. Kriminella utnyttjar oro och rädsla för att komma över känslig information och tjäna pengar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vi uppmanas att hålla oss inne, träffa så få som möjligt och hålla kontakten via telefon och dator. I samhällen som stängs ner på tomgång utan normalt fysiskt umgänge är det ett sätt att bryta social isolering och följa med i vad som händer i omvärlden.

Hur ofantligt många som berörs visar att Indien infört ett utegångsförbud. Därmed har en stor del av mänskligheten satts i karantän. Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 42 länder och territorier nu infört obligatorisk karantän. Det gäller till exempel Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och amerikanska delstater som Kalifornien.

I Texas och Ohio ställs alla icke akuta ingrepp, inklusive aborter, in för att disponera om sjukvårdens resurser. Över hälften av alla coronafall i USA kommer från New York med omnejd. Alla som har vistats i staden uppmanas att isolera sig i två veckor.

När detta skrivs är senaste nytt att även invånarna i Panama måste hålla sig inomhus. Den brittiske tronarvingen prins Charles, 71, har testat positivt för coronaviruset. Och i Australien tillåts inte fler än tio personer delta vid en begravning, och bara fem vid ett bröllop.

Fake news svårt att hejda

Om smitta sprids fort och är svår att hejda gäller det också falska nyheter och desinformation av statliga eller privata aktörer med politiska eller andra motiv. Omkring hälften av den amerikanska befolkningen har stött på minst en fabricerad "nyhet" om pandemin, enligt en undersökning gjord av Pew Research Center som TT refererar till.

Kriminalitet och attacker över nätet har ökat under virusutbrottet. För det varnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett videomeddelande:

"De följer oss online och exploaterar vår oro för coronaviruset. Vår fruktan blir deras affärsmöjlighet", säger hon.

Den europeiska polisens sambandsbyrå Europol bekämpar handel med förfalskade mediciner som påstås vara verksamma mot det nya coronaviruset. Samtidigt uppges EU-kommissionären med ansvar för den interna marknaden Thierry Breton haft samtal med företrädare för telekomoperatörer om hur EU:s nätverk kan skyddas mot cyberattacker.

Beredskapen för cyberattacker har höjts inom EU med anledning av krisen. Målet för uppenbarligen organiserade angrepp är att få tillgång till datasystem på sjukhus, forskningscenter, myndigheter och andra samhällsviktiga mål för att komma över information och underrättelser. Det kan vara sekretessbelagda data om tester och vaccin som kan säljas på den svarta marknaden.

WHO varnar

Världshälsoorganisationen WHO varnade nyligen för misstänkta meddelande på mejl i ett försök att dra fördel av nödläget genom att stjäla pengar och känslig information, enligt den onlinebaserade nyhetstjänsten EUobserver som citerar den oberoende cybersäkerhetsforskaren och konsulten Lukasz Olejnik:.

"Dagens oväntade och extraordinära åtgärder ökar cyberriskerna på många sätt som vi aldrig har sett förut."

Med omfattande restriktioner även för militär personal har USA:s försvarsminister Mark Esper via nätet bett trupper och anställda att vara försiktiga med hur de använder sina datorer och smarta telefoner och vara vaksamma mot desinformation om covid-19.

I rådande krisläge kan karantän och distansarbete hjälpa departementet och regeringen att skydda det amerikanska folket från pandemin, men det medför också nya och växande sårbarheter, säger Mark Esper som vill att människor ska förbereda sig och anpassa sina rutiner.

På torsdagen ska EU:s stats- och regeringschefer hålla toppmöte, på nytt via videolänk. Det handlar om krishantering och åtgärder för att unionen ska kunna fungera och återhämta sig efter vad som kan bli den värsta ekonomiska krisen efter andra världskriget.

EU-parlamentet röstar om bland annat stödpengar till hälsovården och småföretag. På grund av att de flesta delegaterna inte kan vara med fysiskt sker röstningen via e-post. Talmannen David Sassoli förklarar det med att i en nödsituation måste vi använda alla de medel vi har tillgängliga.

Det oprövade i vår nya verklighet är en utmaning och chanstagning och kan missbrukas. Vårt samhälles styrka och värderingar prövas i det historiskt stresstest som antagligen bara har börjat.