Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I nuläget har kvinnor en uppsjö av preventivmedel att välja mellan, medan männen har ett. Men i framtiden kan ett p-gel ingå i männens urval. Bild: Arkivbild: Mostphotos

P-gel framtidens preventivmedel för män

Par runt om i världen testar just nu ett nytt preventivmedel för män. Det är en p-gel som smörjs in på axlarna och överarmarna, och på så sätt blir männen infertila. Karolinska Institutet i Stockholm har framgångsrikt testat gelen på par i ett och ett halvt år.

Det finns en uppsjö av olika preventivmedel för kvinnor som inte vill bli med barn, men för män som inte vill bli pappor finns det ett: Kondom. Nu jobbar man med att få fram ett alternativ till kondomerna.

Just nu pågår en global studie kring ett p-gel för män. De deltagande männen smörjer dagligen in axlarna och överarmarna med gelen, och på så sätt minskar spermieproduktionen, till de blir infertila. Gelen består av ett gulkropps- och testosteronliknande hormon.

Karolinska institutet deltar i studien från Sveriges sida.

LÄS MER: Populäraste sexleksakerna i Göteborg

– Vi jobbar med att rekrytera deltagare som vill delta i studien, par som vi ska jobba med i cirka två år som studien tar, säger Annette Aronsson, överläkare på Karolinska sjukhuset.

Annette Aronsson är överläkare på Karolinska sjukhuset.
Annette Aronsson är överläkare på Karolinska sjukhuset.

Inga gravida

De har redan testat medlet i cirka ett och ett halvt år på par, och än så länge har inga par blivit gravida. Så det ser lovande ut, menar Annette Aronsson.

– Männen får smörja sig i ungefär tre månader innan de kan ses som infertila. Fram tills dess måste paren ha ett annat preventivmedel.

Paren som går in i studien är medvetna om att det finns en liten risk att bli gravida, menar Annette Aronsson.

– Som med alla preventivmedel är gelen inte 100 procent säker, det är de deltagande paren medvetna om. Men de får också veta att inga par har blivit gravida tidigare.

LÄS MER: Därför ökar vårt intresse för sexleksaker

Söker testpar till studien

Just nu söker Karolinska fler par som vill delta i studien. Varje par måste vara med i cirka två år. Det innebär ett antal läkarbesök, där bland annat männen får lämna spermieprov minst varje månad för att se att de når en nivå där de räknas som infertila. För paren som deltar utgår en ersättning på 7 000 kronor.

Dock är det bara par från Stockholmstrakten som kan komma på tal, av praktiska skäl. Hittills har intresset från par varit stort, enligt Annette Aronsson.

– Vi vill gärna ha minst 20 par till. Man önskar mellan 30 till 60 par per forskningscenter, globalt.

I den här anonyma flaskan finns p-gelen som ingår i studien. Gelen som kan bli framtidens preventivmedel för män. Bild: Ulrika Fundin
I den här anonyma flaskan finns p-gelen som ingår i studien. Gelen som kan bli framtidens preventivmedel för män. Bild: Ulrika Fundin

Finns det några biverkningar av gelen?

– De kan påverkas i humöret, och några har haft nedsatt eller ökad sexlust. Men inga allvarliga biverkningar än det, och det förväntar jag mig inte.

Annette Aronsson tror gelen är framtidens preventivmedel för män, istället för tabletter. Men när det kan finnas på marknaden är oklart.

– Jag önskade att jag kunde svara på det. Studierna och utvärderingen kommer att ta minst fyra år. Om studien sen slår väl ut så ska man ansöka om att få ut det på marknaden, vilket också tar tid.

Studien är godkänd av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden.

LÄS MER: Barnmorskor larmar: Fler unga söker hjälp – för sexskador

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.