Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppa Islamiseringen av Norge, Sian, demonstrerar utanför Stortinget i Oslo. Även en motdemonstration och ett massivt polisuppbåd fanns på plats. Bild: Jil Yngland

Oroligheter i Oslo när islamfientliga demonstrerade

I Oslo har den islamfientliga Sian-rörelsen demonstrerat under dagen, men också en större motdemonstration har hållits.
Efter att ha inletts lugnt urartade delar av demonstrationen i upplopp och våldsamheter, enligt NRK.
– Om inte polisen varit här hade det blivit katastrof. Men flera försökte också stoppa det, säger demonstranten Kalifa som NRK talat med.

Under lördagseftermiddagen samlades ett stort antal människor utanför det norska parlamentet Stortinget för att demonstrera mot organisationen Sian (Stoppa islamiseringen av Norge).

Demonstrationerna inleddes lugnt, men blev senare våldsamma. Bland annat efter att representanter för Sian hållit upp en koran för att spotta på den och riva ut sidor. Demonstranter ska då ha kastat ägg på Sian, allt enligt NRK.

LÄS MER: Risk för nya upplopp – polisen förstärker

LÄS MER: "De som ville provocera fick som de ville"

”Går över gränsen”

Polisen har använt tårgas mot demonstranterna och dessutom frihetsberövat 29 personer.

– En del ungdomar har mist kontrollen och ödelägger allt som vi försöker stå för här i dag, säger en demonstrant som NRK pratat med.

En annan av demonstranterna, Kalifa, menar att Sians provokationer går klart över gränsen.

– Detta är inte yttrandefrihet, de går över en gräns och säger elaka saker om min tro islam. Jag hade inte uppskattat om någon sa elaka saker om kristendom heller, om någon gick ut och brände en bibel, säger han till NRK.

Sians uttalade mål är att ”motarbeta, stoppa och reversera islamiseringen av Norge”. Redan under deras manifestation i Bergen förra helgen blev det oroligheter mellan dem och motdemonstranter.

LÄS MER: Våldsamt upplopp i samband med koranbränning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.