Oro för smittspridning av coronavirus i Vita huset

Minst fjorton nyckelpersoner i Vita huset har smittats av covid-19. Alla toppgeneraler i Pentagon är dessutom isolerade. Men den sjuka pressekreteraren försäkrar att Donald Trump arbetar som vanligt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sammantaget är 34 som haft kontakt med Donald Trump smittade med covid -19. Den senaste som rapporterats är Trumps närmaste rådgivare Stephen Miller. Presidenten sägs arbeta i Vita husets kartrum, som fick namnet under andra världskriget då striderna på olika frontavsnitt följdes på stora kartor där.

Ytterligare oro skapas av beskedet att även alla generaler i presidentens försvarsråd Joint Chiefs of Staff, JCS ,är isolerade efter ett cononautbrott i försvarshögkvarteret Pentagon. De har testat negativt men har isolerats i sina hem den närmaste tiden. Det är den vice befälhavaren för USA:s kustbevakning, Charles Ray, som först testade positivt sedan han deltagit i ett möte i Vita huset. Trumps främste militäre rådgivare Mark Milley arbetar hemifrån i avvaktan på testresultat.

ANNONS

Trånga kontorsrum i West Wing

Vita husets West Wing, där arbetsplatserna ligger, är en liten del där de anställda sitter tätt ihop och i några fall flera i samma trånga rum. Social distansering är svår att upprätthålla också i vanliga fall. Hur sjuka de covid-smittade medarbetarna är har inte offentliggjorts men pressekreteraren Kayleigh McEnany – som är sjuk och arbetar hemifrån – säger i en intervju med Fox news att allt fungerar utmärkt. Hon arbetade tidigare på Fox och sade i en sändning i januari att coronan inte skulle nå USA.

Men West Wing beskrivs som ett ”spökhus” och medarbetare , som vill vara anonyma, karakteriserat arbetet som oorganiserat och kaotiskt.

Dr Anthony Fauci – som fanns med i den tidiga coronasamordningen – säger att utbrottet i Vita huset hade varit möjligt att förhindra om de föreskrifter som finns hade följts.

– Om alla följde uppmaningarna att använda munskydd, hålla sig socialt distanserade, inte samlas i stora folksamlingar , arbeta hemifrån om det är möjligt och följa hygienanvisningarna så skulle vi klara detta mycket bättre, framhåller Fauci. Om det fanns en politisk enighet hade vi inte befunnit oss där vi är idag. Idag har över 210 000 människor avlidit, det kan om några månader vara 400 000 om inte uppmaningarna tas på allvar.

ANNONS

LÄS MER:Trumps cocktail av läkemedel väcker frågor

Vill hjälpa med smittspårning i Vita huset

Den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, har erbjudit hjälp med smittspårning efter evenemanget i Vita husets rosenträdgård där ett stort smittutbrott kan ha haft sin början. Men Vita huset vill inte samarbeta och lämnar inte ut listor på de som deltog.

Donald Trump meddelar att han avser att ställa upp i den andra debatten med Joe Biden, som är planerad till den 15 oktober i Miami. Men Biden tvekar och säger att det helt hänger samman med hur smittspridningen fortsätter. Donald Trumps personlige läkare, Sean Conley, har ännu inte velat berätta när Trump senast testade negativt för covid-19. Han kom så sent till debatten med Biden att den obligatoriska testningen inte hann genomföras och det är möjligt att Trump var sjuk redan då.

Presidentens resor innebär att hundratals personer måste vara inblandade. Det handlar om säkerhetstjänsten, flygpersonal, chaufförer och lokalt ett stort säkerhetsuppbåd och en mängd andra personer som organiserar allt.

LÄS MER:Biden: Ingen debatt om Trump har covid

Osäkert hur Trumps personal ska skyddas

Redan nu finns osäkerhet om hur det hundratal som betjänar presidentparet i den privata våningen i Vita huset kan skyddas. Många av dem är äldre och har arbetat för flera presidenter. Tre anställda skall ha testat positivt för covid-19 sedan Donald och Melania Trump insjuknat.

Trump twittrar intensivt och han överraskade både sina republikanska partivänner och demokraterna i kongressen genom att beordra att överläggningarna om ett ekonomiskt stimulanspaket omedelbart skall avslutas. Det väckte kraftiga reaktioner eftersom tusentals företag – inklusive flygbolagen – behöver stöd i en extremt utsatt ekonomisk situation. Trump meddelade senare att han istället vill att hushållen skall få en kontant utbetalning.

ANNONS

Beskeden från Trumps läkare, Sean Conley, är att presidenten mår ”extremt bra.” Men Conleys undvikande svar och korta skrivna meddelanden ifrågasätts eftersom viktiga uppgifter saknas.

LÄS MER:Minnesmynt om Trumps mytiska styrka att vänta

LÄS MER:Biden: Trump lämnar amerikanerna i sticket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS