”Ukraina, stärkt med allt effektivare vapen från väst som raketartilleri och antiradarrobotar, visar att de trots underläge i soldater och utrustning kan vända på vad som beskrivs som ett strategiskt dödläge”, skriver GP:s Jan Höglund.
”Ukraina, stärkt med allt effektivare vapen från väst som raketartilleri och antiradarrobotar, visar att de trots underläge i soldater och utrustning kan vända på vad som beskrivs som ett strategiskt dödläge”, skriver GP:s Jan Höglund. Bild: Evgeniy Maloletka/GP

Oro för nya aktioner sex månader efter invasionen

Ukrainas president varnar för nya aktioner under veckan. Samtidigt angrips ryssar långt in på ockuperad mark. Kriget har ändrat karaktär, men avgörande är stödet från väst.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

På onsdag är det sex månader sedan den fullskaliga ryska invasionen 24 februari. I centrala Kiev visas en konvoj av förstörda ryska stridsvagnar och andra militärfordon på huvudgatan. President Vladimir Putins förhoppning om en snabb seger byggde på en illusion. Fredssamtalen har avstannat. Även om sjötransporterna av spannmål har kommit igång förefaller det vara en olöslig konflikt så länge Putin är kvar.

På lördagen utsattes basen för den ryska flottan i Svarta havet i Sevastopol på Krim för en drönarattack. Det följer på en rad angrepp den senaste tiden på den sedan 2014 annekterade halvön, bland annat på en flygbas.

ANNONS
En man ställer sig framför kanonröret på ett förstört ryskt militärfordon vid Självständighetstorget i Kiev på lördagen. President Zelenskyj varnar för nya aktioner i samband med halvårsdagen av invasionen på onsdagen.
En man ställer sig framför kanonröret på ett förstört ryskt militärfordon vid Självständighetstorget i Kiev på lördagen. President Zelenskyj varnar för nya aktioner i samband med halvårsdagen av invasionen på onsdagen. Bild: Andrew Kravchenko

Det är sannolikt aktioner av ukrainska specialförband eller grupper av partisaner. För ryssarna är det skakande att det sker där de har mycket militär och sina bästa luftvärnssystem. Det har en moralisk inverkan. Ukraina, stärkt med allt effektivare vapen från väst som raketartilleri och antiradarrobotar, visar att de trots underläge i soldater och utrustning kan vända på vad som beskrivs som ett strategiskt dödläge.

Enligt det brittiska försvaret har den senaste veckan bara minimala förändringar gjorts längs frontlinjerna. I Donbass i öster har ryska trupper gjort små framsteg, det gäller även kring Zaporizhzhia och Charkiv. I sydväst har varken ukrainska eller ryska styrkor flyttat fronten i Cherson. Men, heter det, de allt vanligare explosionerna bakom ryska linjer försvårar förmodligen rysk logistik och flygbaser i söder.

Markkriget har stagnerat

Markkriget har i mycket stagnerat i skyttevärn. En ukrainsk motoffensiv för att återta Cherson dröjer. Men de ryska styrkorna utsätts för eldgivning mot ammunitionsförråd och broar, och sabotage för att isolera och undergräva motståndet och förhindra en ”ryssifiering” av samhällen som riskerar att annekteras. Ryssland svarar med oförutsägbara och dödliga robot- och raketanfall runt om i Ukraina.

Centrala Kiev på lördagen: människor samlas kring mängder av förstörda ryska stridsfordon som illustrerar de stora ryska förlusterna i manskap och utrustning sedan den fullskaliga invasionen för sex månader sedan.
Centrala Kiev på lördagen: människor samlas kring mängder av förstörda ryska stridsfordon som illustrerar de stora ryska förlusterna i manskap och utrustning sedan den fullskaliga invasionen för sex månader sedan. Bild: Andrew Kravchenko

På lördagen träffade en rysk robot ett bostadsområde bara några mil från Ukrainas näst största kärnkraftverk i Voznesensk. Enligt uppgift skadades 12 civila. Den ukrainska atomenergimyndigheten Energoatom beskrev attacken som "en annan handling av rysk kärnvapenterrorism". Ryssland bemötte inte anklagelsen.

ANNONS

Det väcker dock oro för säkerheten vid Europas största kärnkraftverk Zaporizhzhia. Det bemannas av ukrainska tekniker, men är under rysk bevakning. Kreml och Kiev beskyller varandra för beskjutning av anläggningen. En katastrof skulle få följder långt utanför Ukraina.

Vladmir Putin har lovat Emmanuel Macron att internationella inspektörer ska få tillträde till kärnkraftverket. Bara timmar efter samtalet med ryssen anklagade fransmannen honom för en brutal attack mot Ukraina i ett imperialistiskt brott mot internationell lag.

President Vladimir Putin vägrar ännu efter ett halvår att kalla invasionen av Ukraina för ett krig. Han har gjort det straffbart för ryssarna att beteckna det för annat än en militär specialoperation.
President Vladimir Putin vägrar ännu efter ett halvår att kalla invasionen av Ukraina för ett krig. Han har gjort det straffbart för ryssarna att beteckna det för annat än en militär specialoperation. Bild: Mikhail Klimentyev

President Volodymyr Zelenskiyj uppmanade på lördagskvällen till vaksamhet. Moskva får inte tillåtas "sprida förtvivlan och rädsla" när Ukraina markerar 31-årsdagen av självständighet från sovjetstyret, var hans budskap. Det sammanfaller med halvårsdagen av invasionen.

Zelenskyj tog inte på sig ansvar för attackerna på Krim, men sade att ockupationen av Krim bara är tillfällig och att Ukraina kommer tillbaka.

De stora ryska förlusterna i Ukraina har tvingat landet att skicka värnpliktiga och fångar till frontlinjerna. Ett nytt center i det ockuperade Ukraina utbildar ryska militära och civila drönaroperatörer i kampen mot ukrainska styrkor, som har egna attackdrönare från USA och Turkiet.

Fortsatta västhjälpen kritisk

För Ukraina är den fortsatta hjälpen från väst kritisk. Medan EU-ländernas vilja att ge militärt stöd minskar, enligt en ny forskningsstudie, kom USA i fredags med ett nytt stödpaket på 775 miljoner dollar med bland annat drönare, pansarfordon och artilleripjäser. ”Dessa förmågor är noggrant avpassade för att göra den största skillnaden på slagfältet och stärka Ukrainas position vid förhandlingsbordet," sade utrikesminister Antony Blinken.

ANNONS

Med minskad tillgång på bränsle och stigande priser inför vintern ställs västs sympati och solidaritet på prov. Det kan bli svårare att nå enighet kring ytterligare sanktioner mot Ryssland och knappare utrymme för stöd till Ukraina. Därför är kriget en kamp mot klockan inte bara för Ukraina, utan för västvärlden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS