Opinionssiffrorna säger inte att Löfven gjort allt rätt

Socialdemokraterna rusar i opinionen. Aldrig tidigare har partiet ökat med så mycket som 6,8 procentenheter i en GP/Sifomätning. Orsaken är självfallet coronakrisen – men ta det inte som ett kvitto på att regeringen gjort allt rätt. Eller att stödet kommer att hålla i sig.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Inget annat land är för närvarande så hårt drabbat av coronapandemin som USA. Närmare en halv miljon amerikaner är bekräftat smittade, antalet döda kommer av allt att döma inom kort att passera Italien.

Ändå ökar stödet för president Donald Trump – som till en början viftade bort hela viruset och så sent som i förra veckan talade om att öppna hela landet inför påskhelgen.

Slutsats: att folket sluter upp bakom ledningen under en kris behöver verkligen inte innebära att den åstadkommer särskilt mycket vettigt.

Nu finns kanske ingen ytterligare likhet mellan Donald Trump och Stefan Löfven än just den att de leder varsitt land under coronakrisen, men det kan ändå vara bra att ha med sig detta när man funderar på varför Socialdemokraterna ökar som aldrig förr.

ANNONS

Ministrarna syns hela tiden

• Exponeringen är en viktig faktor. Precis som Donald Trump syns de svenska ministrarna överallt och hela tiden. Stefan Löfvens lite bistra framtoning passar fint för att förmedla allvar. Finansminister Magdalena Andersson får utstråla handlingskraft när hon presenterar ännu ett stödpaket till någon särskilt utsatt grupp. Att hon gör det tillsammans med resten av januaripartierna ger också Socialdemokraterna pluspoäng i väljarnas bok – det tjänar trots allt som en påminnelse om vilka det var som klarade av att ta ansvar för landet när andra låg nedgrävda i sina skyttegravar.

S favoritfrågor på bordet

• Krisen har också gjort att de klassiska S-frågorna är i fullt fokus. Det är jobb och ekonomi. Och ännu mer jobb och ekonomi. Nattmanglingar om krispaket. Pragmatiska lösningar. Alltså exakt det som fått i princip alla kända socialdemokrater genom tiderna att överhuvudtaget ge sig in i politiken. Allt detta passar förstås det största regeringspartiet lika bra som att ingen hinner hetsa upp sig över varken invandring eller kriminalitet.

En intressant effekt av detta är att det just är Socialdemokraterna som tjänar på det rådande läget. Få väljare tror att det är regeringspartnern Miljöpartiet som snickrar ihop krispaket – vilket illustreras av ett vikande stöd. Inte heller övriga Januaripartier belönas för sina ansträngningar.

ANNONS

Oppositionen handlingsförlamad

• Oppositionspartierna ger också Socialdemokraterna en högst ofrivillig hjälp under krisen. Favoritargumentet att regeringen är handlingsförlamad och utan idéer är för närvarande oanvändbart. Istället är det oppositionen som har högst begränsad handlingskraft. Ulf Kristersson, Ebba Busch och övriga vet förstås att de balanserar på en knivsudd: om de nickar instämmande till allt Stefan Löfven säger hjälper de Socialdemokraterna att växa, om de protesterar alltför högljutt kommer väljarna tycka att de är kverulanter som skapar onödig oro i ett svårt läge.

Men inget av detta kommer att vara för evigt. Det kommer en dag när krisen är över och regeringens insats kan utvärderas utan att kravet på takt och ton håller tillbaka uppriktiga analyser.

Då kommer frågorna att ställas igen: Hamnade krispengarna verkligen där de gjorde bäst nytta? Hur gick det egentligen till när alla beredskapslager försvann? Har ett parti som lett landet de senaste sex åren verkligen inget ansvar för sjukvårdens anorektiska organisation?

Om stödet för Socialdemokraterna är detsamma efter den diskussionen återstår helt enkelt att se.

LÄS MER:GP/Sifo: Rekordstark ökning för Socialdemokraterna

Fakta: Tre tendenser

Historiskt lyft för S

Socialdemokraternas ökning med 6,8 procent är självfallet den stora saken med april månads GP/Sifo. Aldrig tidigare har partiet fått ett sådant lyft i en enskild månadsmätning.

MP under spärren

Miljöpartiet drar inte alls samma nytta av att sitta i regeringsställning under coronakrisen. Tvärtom är det uppenbart att väljarna ser S som partiet som styr skutan just nu.

KD halverat på ett år

För ett år sedan hade Kristdemokraterna 12,2 procent. Nu är partiet nere på 5,9. Partiet har alltså tappat mer än varannan väljare på ett år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS