Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery
Bild: Henrik Montgomery

Arne Larsson: Om tillräckligt många tycker att de kan göra som politikerna är vi illa ute

”Absolut ingenting kan hindra mig från att åka till Sälen på sportlovet nu. Tack för vägledningen, Löfven, Morgan och Eliasson!”, skriver en bekant på Twitter.
En stund senare kommer beskedet att finansminister Magdalena Andersson varit just där.
Den politiska eliten har verkligen inte ägnat julhelgen åt att underlätta det fortsatta arbetet med att minska smittspridning.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Magdalena Anderssons pressekreterare kommenterar i Expressen att finansministern alltid försöker undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd. Det är en precis lika relevant förklaring som den statsministerns pressekreterare gav under tisdagen, om att hans shoppingtur var ”noga planerad”.

Förstår de verkligen inte vad det handlar om – eller svarar de vilseledande för att de inte har ett rimligt svar och hoppas att ett orimligt ska fungera?

Ingen risk i sig

För så här är det ju:

Ingen har påstått att Stefan Löfvens beteende innebar en risk för ökad smittspridning.

Ingen har sagt att Morgan Johansson bröt mot någon regel när han shoppade på mellandagsrean.

Ingen menar att Magdalena Andersson orsakar en fara för liv och hälsa när hon hyrde skidor i Sälen.

Visserligen har de handlat i direkt strid med sina egna uppmaningar om att avstå alla icke nödvändiga resor och nya kontakter. Och visserligen var statsministern hos urmakaren under en period då man rekommenderades att avstå från besök i alla andra affärer än matbutiker och apotek – men vi kan bortse även från det, för det stora problemet är ett helt annat.

Ebba Busch först ut

Och det växer för varje ny rapport vi får om hur en höjdare tänjt på gränserna för vad som är acceptabelt för dig och mig. Och de börjar bli rätt många nu, ända sedan KD-ledaren Ebba Busch var först ut när hon festade med influencers.

Jimmie Åkesson snörvlade sig igenom en hel riksdagsdebatt, tydligt sjuk.

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB – en myndighet som för övrigt varit representerad på samtliga Folkhälsomyndighetens presskonferenser och, som om det hela inte redan låter för bra för att vara sant, dessutom sedan pandemin startade mäter svenska folkets benägenhet att följa riktlinjerna – tog enligt Expressen planet till Kanarieöarna fem dagar före julafton.

Om regeringen och Folkhälsomyndigheten gått ut och uppmanat oss alla att avstå alla icke nödvändiga resor bara några dagar tidigare? Jodå.

Det handlar om symbolvärdet

Ett par timmar efter det att min bekant på Twitter tackat Löfven, Morgan och Eliasson för att de sett till att hon inte behövde ha dåligt samvete när hon bokade resan till Sälen återkom hon med ett nytt inlägg: ”Tack även till Magda. Nu behöver jag inte ha lika dåligt samvete för att jag måste hyra skidor på plats.”

Det behövs egentligen inte mer än dessa korta rader för att förklara vad det handlar om: symbolvärdet.

Om landets tre tyngsta ministrar, generaldirektören för en i sammanhanget central myndighet samt ett par partiledare inte bryr sig – varför ska då jag hålla mig hemma? Med sitt beteende har de helt enkelt visat att alla de där trista råden och rekommendationerna kan man behandla lite hur man vill.

Om tillräckligt många tänker så ska vi nog räkna med att smittspridningen tar fart på allvar långt innan nästa vaccin är godkänt.

Och det som skrämmer nästan ännu mer är att det är så tyst från oppositionen.

Finns det ingen som följt instruktionerna så pass att hen vågar ha en åsikt om detta?