Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Christofer Ahlqvist: Om engagemang kunde bota skulle vården vara frisk

Vad kan egentligen göra den sjuka vården frisk? Engagemang? Med tanke på alla reaktioner från läsare borde vi i så fall vara en god bit på väg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I vintras började larmen från vården komma i allt tätare följd. Patienter fick vänta i flera dygn på akuten, personalen gick på knäna och när de inte orkade jobba längre tvingades sjukhusen att stänga vårdplatser. För att belysa orsakerna bakom larmen inledde GP satsningen Den sjuka vården. Att det fanns allvarliga och riktiga hot bakom larmen kunde vi berätta om redan första dagen: Aldrig hade så många sjuksköterskor och barnmorskor lämnat Sahlgrenska som under 2016. Vi publicerade samtidigt sjuksköterskornas egna berättelser om varför de lämnat Göteborgs sjukhus. De berättade bland annat om hur empatin för patienterna hade börjat dala i takt med att stressen ökade. För mig låter det som en mardröm för patienterna och deras anhöriga. De allra flesta har haft nära och kära som vårdats på sjukhus. När man lämnar någon i sjukhusets vård, förlorar du själv lite av kontrollen över situationen. Då är det ofta tanken på de duktiga och engagerade läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som får dig att ändå känna hopp, som gör att du litar på vården. Tänk dig då att du istället skulle mötas av personal som inte bryr sig, vad gör man då?

Många läsarreaktioner

Reaktionerna på starten av Den sjuka vården lät inte vänta på sig. Ni var många som hörde av sig till såväl mig som redaktörer och reportrar. I stort sett samtliga var positiva till vår satsning men vad ni läsare såg som orsaken till problemen skiljde sig åt – flaskhalsarna i vårdkedjan var uppenbarligen många.

Under de här två månaderna har vi berört flera av dem. Arbetsmiljön och villkoren för sjuksköterskor, vårdcentralen där de bokningsbara tiderna tar slut på en minut vilket skapar ännu mera press på akutsjukvården, brist på personal som gör att operationer får flyttas och köer till äldreboenden som tvingar färdigbehandlade patienter att ligga kvar på sjukhusen.

Möts i #Pratbar

För GP som regionens största nyhetsförmedlare är det av yttersta vikt att vi försöker belysa så många av problemen som möjligt, vi vill och ska vara något mer än bara en rapportör av vad som har hänt. Därför är jag både glad och stolt över att så många olika röster att fått komma till tals i GP och att vi nu på torsdag kan låta flera av dem mötas i en #Pratbar  i Nordstan.

Med vår satsning på Den sjuka vården har vi lyft frågan och satt den högt upp på agendan. Utan hjälp från er läsare skulle vi dock inte ha fått det genomslag som krävs för att göra skillnad. Utan era tips hade vissa artiklar inte blivit av och om inte ni höjde rösten i GP skulle makthavare inte behöva agera. Så tack för att ni bryr er om GP och att ni bryr er om vården.