Oljeutsläpp i skärgården sprider sig – har nått vikar på Öckerö

Under onsdagskvällen läckte olja ut från ett fartyg utanför Vinga. Nu har den spridit sig till bland annat Saltholmen och nått in i vikar på Öckerö. Enligt Kustbevakningen återstår en hel del arbete för att komma till rätta med utsläppet.
– Den kommer behöva skyfflas upp, säger Valdemar Lindekrantz på Kustbevakningen.

ANNONS
|

På torsdagseftermiddagen såg förbipasserande något som såg ut som olja i vattnet utanför hamnen vid Saltholmen.

– Räddningstjänsten har försökt lokalisera oljan med både drönare och helikopter men sikten är så dålig så man såg ingenting, säger Kustbevakningens ledningscentralbefäl Martin Martini.

Enligt räddningstjänsten vet man i nuläget inte om detta kan på påverka människor och omgivning.

Under onsdagen samlade Kustbevakningen upp oljespill utanför Vinga.
Under onsdagen samlade Kustbevakningen upp oljespill utanför Vinga. Bild: Kustbevakningen

Oljeutsläpp utanför Vinga

Redan under onsdagskvällen påträffades olja i en annan del av skärgården. Det läckte då ut olja från ett fartyg utanför ön Vinga. Det handlar om en tjock bunkerolja som åkte ut på däck och sedan ner i vattnet.

– Det skedde alltså en så kallad överbunkring, den hade tankats för mycket helt enkelt, säger Kustbevakningens ledningscentralbefäl.

ANNONS

I nuläget finns inga uppgifter om hur mycket olja det rör sig om. Arbetet med att samla in oljan har pågått sedan i går kväll och pågår fortfarande. Hittills ska Kustbevakningen lyckats lokalisera och ta upp cirka 600 liter olja.

– Vi har fått upp en del olja ur vattnet men det finns mer att ta upp. Vi har en person på plats som letar efter oljan men det är väldigt dålig sikt just nu.

I nuläget går det inte att säga om det finns någon koppling mellan oljan vid Saltholmen och oljeutsläppet vid Vinga.

Räddningstjänsten överväger att stänga sundet mellan Hönö och Öckerö, enligt Kustbevakningens ledningscentralbefäl Martin Martini. Kustbevakningen har också ett fartyg på plats strax väster om Hönö och Öckerö under torsdagskvällen.

Under torsdagskvällen genomförde Kustbevakningen en sökinsats efter olja i vikar runt om Öckerö.
Under torsdagskvällen genomförde Kustbevakningen en sökinsats efter olja i vikar runt om Öckerö. Bild: Jonas Lindstedt

Olja hittad runt Öckerö

Efter en sökinsats under torsdagskvällen har olja hittats i vikar runt om Öckerö.

– Oljan ligger i mindre sjok vid vattenbrynet och kommer behöva skyfflas upp manuellt med hink och spade, säger Kustbevakningens presstalesperson Valdemar Lindekrantz.

Att oljan har nått Öckerö går i linje med Kustbevakningens driftprognos.

– Enligt våra mätverktyg ska oljan färdas norrut om man mäter från där oljeläckan ägde rum.

Kustbevakningen menar att oljan vid Öckerö med stor sannolikhet kommer från det läckande fartyget.

ANNONS

– Vi kommer att göra tester på den hittade oljan runt Öckerö för att vara säkra på att det rör sig om samma olja som fartyget läckt, säger Kustbevakingens presstalesperson.

Sjöräddningssällskapet går in med båtar

Att söka efter oljan från luften är inte möjligt på grund av det dimmiga vädret vilket gör att Kustbevakningen har beslutat att allt sökarbete ska ske från ytan.

– Jag kan inte säga exakt hur stort pådraget är men det är som mest en handfull båtar som deltar i sökinsatsen, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson vid Kustbevakningen under torsdagskvällen.

Sjöräddningssällskapet har gått in med ett antal av båtarna och sökinsatsen förväntas pågå till solen har gått ner.

– Oljan är ju svart så det är väldigt svårt att arbeta i mörkret med stora strålkastare, vi kommer troligtvis återuppta sökandet under morgondagen.

Vid åtta tiden på torsdagskvällen avbryts sökandet efter oljan på grund av mörker och kommer återupptas under morgondagen.

”Ganska ovanligt”

Att olja läcker ut i skärgården inträffar några gånger per år enligt Kustbevakningen.

– Det är ganska ovanligt att det rör sig om en sån tjock och kletig olja som bunkerolja är. Det är vanligare att disel läcker ut från mindre båtar, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson vid Kustbevakningen.

ANNONS

Inget brott har begåtts

Kustbevakningen var ombord på det berörda fartyget vid Vinga under natten för förhör med besättningen och en förundersökning inleddes.

– Efter förhören kan vi inte styrka att det har skett något brott, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson vid Kustbevakningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS