Oklart förtroende hos S för Zarrinpour

Socialdemokraterna i Göteborg passar i frågan om förtroende för Abbas Zarrinpour. …Jag tänker inte uttala mig i den frågan just nu, säger Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman.

GP har sedan i onsdags sökt Ann-Sofie Hermansson. Men hon har inte velat svara på frågor om Zarrinpour. Till slut blev tidningen hänvisad till Eva-Marie Rasmusson, partidistriktets förste ombudsman och kassör.

Hon samlar in material för ett ställningstagande "inom ett par dagar" av partidistriktets verkställande utskott. Rasmusson säger att partidistriktet tittade på Zarrinpours felaktiga arvodering i november och då förlitade sig på vad regionen kommit fram till: att Zarrinpour inte agerat med ont uppsåt.
- Nu tittar vi på det igen, efter att det kommit in ytterligare uppgifter i ärendet, genom pressen framför allt, säger Rasmusson.

Artiklarna har väckt ett antal frågor hos ledamöterna i verkställande utskottet där infrastrukturminister Anna Johansson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och riksdagsledamoten Mattias Jonsson sitter. Vilka dessa frågor är, vill Eva-Marie Rasmusson inte uppge.

Dock är det klart att det är regionpolitikern Abbas Zarrinpour som utredningen granskar.
- Ja, det är klart att det är Abbas som är i centrum. Det är honom som artiklarna handlar om.

De handlar också om Frank Andersson.
- Ja, men Frank har inte samma typ av uppdrag för oss (ledamot i Göteborgsoperans styrelse). Vi granskar inte honom på det sättet.

Frank Andersson undertecknade arbetsgivarintyg för Abbas Zarrinpour med oriktiga uppgifter om dennes lön och tjänstgöringsgrad. Felaktigheterna upptäcktes av regionen i oktober då Zarrinpour gjorde en extraansökan om 25 390 kronor för förlorad semesterförmån. Då hade han med hjälp av intygen under tre år fått ut 177 910 kronor för förlorad arbetsförtjänst. Dessa pengar krävde regionen häromdagen att Zarrinpour ska betala tillbaka.

Flera upprörda läsare har hört av sig till GP. En av dem berättar att hans fru sliter hårt som städerska på Mölndals sjukhus. Om hon skulle stjäla något där, blev det omedelbart polisanmälan och avsked. Mannen jämför med behandlingen av Zarrinpour och anser att han kommit för lindrigt undan.
Hur ser du på en sådan jämförelse?
-  Jag kan förstå att den uppstår, samtidigt är det en svår jämförelse, säger Rasmusson, med hänvisning till regionens bedömning av uppsåtet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.