Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bernat Armangue
Bild: Bernat Armangue

Hanna Rydén: Nyval kan spela högern i händerna

Tre månader efter det spanska valet saknar landet fortfarande ny regering. Efter torsdagens sammanbrott i förhandlingarna kan det bli nyval i höst. Det kan spela högern i händerna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Direkt efter premiärminister Pedro Sánchez och socialdemokratiska PSOE:s framgångar i nyvalet i slutet av april stod det klart att landet hamnat i ett svårläst politiskt läge. Förvisso ökade partiet sina mandat i det spanska parlamentets underhus från 84 till 123, men det räckte inte för att få majoritet.

En enorm utmaning väntade Sánchez som behövde plocka fram stora portioner politisk skicklighet för att lyckas. Sedan dess har samtal förts med framförallt vänsteralliansen Unidas Podemos för att skapa en koalition.

Men under torsdagen brakade förhandlingarna samman eftersom parterna inte har kommit överens om uppdelningen av ministerposterna. Under samma dag misslyckades också Pedro Sánchez att få stöd i kongressen. Det var andra omröstningen på en vecka.

Röster har höjts från bland annat den spanska dagstidningen El Mundos ledarsida om att Sánchez borde sträcka ut en hand till liberala Ciudadanos, som blev tredje största parti i valet, för att bilda en mittenregering.

Men motsättningar mellan partierna är så stora att ett samarbete har varit omöjligt. Det gäller även för det konservativa Partido Popular, som gjorde det sämsta resultatet i partiets historia.

Det här har djupa historiska rötter, enligt historikern David Mathieson som bor i Madrid och har skrivit en bok om det spanska inbördeskriget:

”Jag tror att det är psykologiskt och går tillbaka till den fiendskap och det hat som det inbördeskriget skapade.”

Ett ämne som har överskuggat och splittrat det politiska landskapet i Spanien före och efter valet är den katalanska självständighetsfrågan. Katalonienkrisen bedöms vara en bidragande orsak till att Vox kunde som första högerextrema partiet ta plats i parlamentet sedan diktatorn Francos död 1975.

Men partiets framgångar i regionvalet i Andalusien i slutet av förra året mobiliserade också många vänsterväljare inför valet i april. Socialdemokraternas valframgångar kan till viss del förklaras med att många spanjorer snarare röstade mot Vox när de la sin röst på Sánchez.

Frågan är nu vad som händer om det blir aktuellt med ett nyval i höst. Det blir i så fall det fjärde parlamentsvalet på fyra år. Kommer Sánchez att kunna använda hotet om Vox framgångar igen? Förmodligen inte. Flera politiska experter tror snarare att ett nytt val kommer att innebära att vänsterväljare avstår från att rösta vilket kommer att gynna högern.

Klart är i alla fall att det finns en stor frustration hos väljarna över att politikerna inte kan samarbeta. Och hur det missnöjet kommer att återspegla sig i ett eventuellt val återstår att se.