Nytt politiskt dödläge i Israel

Ett litet islamiskt parti kan avgöra om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lyckas bilda ny regering. Detta sedan det israeliska valet lett till nytt politiskt dödläge.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

TEL AVIV. Inte heller det fjärde israeliska valet på mindre än två år gav något klart svar på frågan som präglat alla valrörelser de senaste åren: Ja eller nej till premiärminister Benjamin Netanyahu? Men liksom i tidigare låsta situationer har denne ändå störst chans att bilda ny regering. Eller att sitta kvar som ledare för en övergångsregering i väntan på ett nytt val, kanske redan till sommaren.

När runt 90 procent av rösterna var räknade på onsdagen hade Netanyahus högerblock – tillsammans med det lilla oberoende högerpartiet Yamina (till höger) under Naftali Bennet som inte självklart stöder premiärministern – 59 mandat av de 120 i knesset.

ANNONS

Det innebär att Mansour Abbas, ledare för partiet Ra’am som beskrivs som islamistiskt, kan bli huvudperson i Israels politiska liv efter valet. Under rösträkningen på onsdagen balanserade detta lilla parti, ett av flera som representerar Israels arabiska väljare, på gränsen till att klara 3,25-procentsspärren till parlamentet, Knesset.

LÄS MER:Netanyahu: Stor vinst för högern och Likud

Ett religiöst värdekonservativt parti

Om Abbas parti kommer in blir Netanyahu beroende av dess 4 eller 5 mandat för att sitta kvar vid makten. Det är ett religiöst värdekonservativt parti som i sådana frågor liknar de ultraortodoxa judiska partier som sedan länge stöttar Netanyahu.

Men Ra’am har naturligtvis helt andra åsikter i den palestinska frågan än premiärministerns nationalistiska högerblock. Och det har, åtminstone fram till nu, varit tabu för höger- och mittenpartier att regera med ens passivt stöd av arabiska partier i allmänhet och arabiska islamisk-nationalistiska partier i synnerhet.

Netanyahu hade kontakt med Abbas under valrörelsen, bland annat för att diskutera ökat stöd till den arabiska sektorn. Premiärministern uteslöt då helt möjligheten att bilda regering med stöd av Ra’am. Men nu låter det annorlunda.

– Jag utesluter ingen, sade Netanyahu på valnatten och varnade för ett femte val inom kort om han inte lyckas bilda regering.

LÄS MER:Osäker framtid för Netanyahu

Vill undvika ett femte val

I hans eget parti, Likud, hördes olika röster. Flera underströk att man absolut måste undvika ett femte val. Parlamentsledamoten Tzachi Hanegbi sade att ”i nuvarande läge ser vi Mansour Abbas som en möjlighet” medan hans partikollega Shlomo Karhi sade ”absolut nej” till Abbas.

ANNONS

Men som alltid i Likud är partiledarens ord lag. Och Netanyahu vill på grund av sin korruptionsrättegång till varje pris sitta kvar som premiärminister – i hopp om att han från den positionen på något sätt ska kunna påverka rättsprocessen.

Också Mansour Abbas håller alla möjligheter öppna. Han har redan haft inledande kontakter med Netanyahu och oppositionsledaren Yair Lapid som leder mittenpartiet Yesh atid (det finns en framtid), det största oppositionspartiet

– Vi är villiga att diskutera med båda sidor. Om det finns ett erbjudande sätter vi oss och pratar, säger han.

LÄS MER:Israel går till val – för fjärde gången på två år

Inte färdigräknat

Med runt tio procent av rösterna kvar att räkna var Netanyahus Likud-parti i särklass störst med cirka 25 procent av rösterna, följt av Yesh atid med cirka 14 procent. Därefter kommer ytterligare elva partier – höger, vänster, mitten och arabiska – som alla får under tio procent.

Netanyahus block har fördelen av att bestå av ideologiskt sammansvetsade partier, nationalistiska och religiösa, på högerkanten medan motståndarna är splittrade i allt utom just motståndet mot Netanyahu och därför får svårt att regera tillsammans. Motståndet grundar sig bland annat på att premiärministerns korruptionsåtal.

Han är åtalad på tre punkter för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – och rättegången går i början av april in i ett dramatiskt skede med vittnesförhör.

ANNONS

Det är en sådan utveckling oppositionen varnar för.

Åtalen är också anledningen till att Netanyahu har drivit fram de fyra senaste valen. Han hoppas gång på gång att få klar majoritet för att på ett eller annat sätt kunna undanröja eller fördröja rättegången. Antingen genom att Knesset beviljar honom immunitet; den möjligheten har alla parlamentsledamöter för att skydda dem mot politiska åtal, men är inte tänkt att användas i vanliga brottmål. Eller, mera troligt, genom att den nya regeringen byter ut riksåklagaren och andra på centrala juridiska poster – i hopp om att nya Netanyahutrogna ämbetsmän ska kunna påverka rättsprocessen.

Det är en sådan utveckling oppositionen varnar för och det är sådana farhågor som enar partier av många ideologiska schatteringar.

Ja eller nej till Netanyahu

Valet i Israel dominerades helt av inställningen till Netanyahu personligen. Utrikes- och säkerhetsfrågor diskuterades knappast. Inte heller frågan om relationen till palestinierna och en möjlig fredsprocess, som tidigare ofta varit en central fråga.

Men på valkvällen slog plötsligt en raket från Gaza ned nära staden Beersheva i södra Israel just när Netanyahu var där för att uppmuntra sina valarbetare och väljare. Premiärministern fick föras i säkerhet även om nedslagsplatsen var långt från där han befann sig.

Det var en påminnelse om konflikten är långt ifrån löst. Och att den kanske kan hamna på den internationella dagordningen igen nu när det finns en ny administration i USA med större intresse för palestiniernas synpunkter än vad Donald Trump hade under sina fyra år i Vita huset.

ANNONS
Tel Aviv. Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten.
Tel Aviv. Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten. Bild: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS