Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Nytt mushus – Sveriges kanske minsta korvkiosk finns nu i Majorna

De populära små mushusen blir bara fler. Nu är det dags för mössen få ett nytt matställe i stan och det kommer att ligga i Majorna den här gången och inte i Haga. Kanske är det Sveriges minsta korvkiosk som tar plats.

För några år sedan dök de upp första gången, de små mushusen. De har nu blivit mycket populära bland besökarna i Haga där de brukar ställas ut. Barn som vuxna uppskattar de små husen.

Under fredagen var det dags för ännu ett hus att visas upp för omvärlden. Och det är en hyllning till korven, eller kanske mer till den legendariska korvmojen med särskrivning på taket, "Korv Kiosk". Korvkiosken i Majorna får nu en egen liten byggkarikatyr.

Men den är inte helt identisk med originalet enligt konstnären själv – dock är det är första gången ett mushus kommer att kunna ses utanför Haga.

Det stora originalet i Majorna.. Bild: Lisa Thanner

Varför blev det en korvkiosk?

– Jag gjorde en liten korvkiosk för ett år sedan, då undrade folk om det var den i Majorna. Folk har pratat om den, så jag gick dit och pratade med ägarna och berättade att jag skulle göra en till dom. Då blev de glada, men de vet inte om att de ska få ett i dag, säger Staffan Lindholm.

LÄS MER: Ännu ett mushus har öppnat i Haga

Tidigare har man kunnat se en mc-butik, ett galleri för de konstintresserade mössen, en skobutik, ett gym och en butik där deras favoritmat osten finns till salu. Och Staffan Lindholm har gett ett miniatyrhus av kaféet "En deli Haga", till ägarna. Ett hus som genast fick en fin placering över baren.

– Totalt har det blivit åtta mushus, men två finns inte längre, då galleriet stals, och mc-butiken sparkades sönder.

Om man vill se de små husen i Haga, är det bara möjligt på lördagar då Staffan Lindholm sätter ut dem under några timmar för nyfikna. Detta för att de inte ska skadas eller försvinna, berättar han.

Stulen kärra

Men i höstas hände något som höll på att stoppa produktionen av mushusen. Staffan Lindholm, som är konstnären bakom dem blev av med sin kärra som han fraktar husen med.

LÄS MER: Mushusens pappa efterlyser sin cykelkärra

Han skrev då på Facebook om sin förlust. "Det har varit trevligt att roa alla barn och andra åldrar med min konst, men nu ser det ut som jag lägger ner allt. Tack för all trevlig tid i Haga och alla loppisar där min kärra varit det enda transportmedel".

Men han fick oväntad hjälp ifrån Willhelm André som startade en insamling till en ny kärra till honom. Och den slog väl ut att han fick en ny kärra och nytt lås till den. Vilket gjorde Staffan överlycklig.

Nu ser alltså ännu ett mushus dagens ljus. Och han planer på fler, han håller just nu på med en planritning på en handbollshall, och några hemliga projekt.

LÄS MER: Mushusens konstnär får en ny cykelkärra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.