Nytt misstänkt rasistdåd skakar Tyskland – Merkel hårt pressad

Dödsskjutningarna utreds som ett misstänkt terrorbrott med rasistiskt motiv. Den 43-årige skytten dödade minst nio personer, sin mamma och tog sitt eget liv. Det nya dådet skakar Tyskland och ökar pressen på förbudskansler Angela Merkel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Mannen var inte känd av polis och säkerhetstjänst. Han hade vapenlicens, vapen och ägnade sig åt sportskytte. Delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth beskriver skjutningen som ett misstänkt terrordåd och motivet som främlingsfientligt. Några av offren hade ursprung i Turkiet, enligt landets presidentkontor.

Angel Merkel säger:

– Det finns mycket som i nuläget pekar mot att han drivits av hat mot människor av annat ursprung, religion eller utseende. Rasism är giftigt, hat är giftigt och det här giftet existerar i samhället och kan ges skulden för alldeles för många brott.

Mannen var utbildad banktjänsteman och kom från staden Hanau där dödsskjutningarna inträffade på onsdagskvällen på två caféer där gäster kunde röka vattenpipa. Han hittades i sin lägenhet där han tagit livet av sin 72-åriga mamma och sig själv.

ANNONS

Mannen ska enligt medieuppgifter ha tagit på sig ansvaret i ett brev, varit aktiv på sociala medier och bland annat lagt ut en film med ett förvirrat budskap om existerande underjordiska militäranläggningar i USA där barn misshandlas och dödas.

Ensamagerande extremister en mardröm

43-åringen agerade av allt att döma utan medhjälpare och inspirerad av extremistiska och rasistiska budskap på internet. Ensamagerande extremister är en mardröm för säkerhetspolisen eftersom de är svåra att upptäcka innan det är för sent. Många finns på sociala medier och på sidor med misstänkt innehåll. Men utbudet är enormt och går inte att övervaka av praktiska skäl och med hänsyn till grundläggande rättigheter.

Det nya dådet har väckt bestörtningen i Tyskland och fördömdes av EU-ledare vid toppmötet i Bryssel på torsdagen. Fjolårets rapport från den tyska underrättelsetjänsten om extremismen i landet visade att risken för attentat av islamister och vänsterextremister är fortsatt hög. Samtidigt ökar högerextremismen och omfattar närmare 25 000 personer varav över hälften anses vara våldsbejakande.

Hatbrott av högerextrema har tilltagit, även ett mord på en politiker. Alarmerande är antisemitism med trakasserier och vandalisering. En attack mot en synagoga i Halle av en ung terrorist dödade i höstas två personer.

Staden Dresden, med stark närvaro av extremhögern och en islamofobisk rörelse, utlyste ”nazinödläge”. Enligt stadsfullmäktige måste demokratin förbättras, minoriteter skyddas och mänskliga rättigheter stärkas. Budskapet: nazister ska motarbetas.

ANNONS

Ett akut problem understryks av att tolv män nyligen greps misstänkta för planer på högerextrem terror. De skulle slå till i flera tyska delstater och ska ha påverkats av moskémassakern i Nya Zeeland förra året då 51 människor dödades. Den 28-årige gärningsmannen livesände delar av angreppen via Facebook och publicerade ett manifest på internet. En av hans förebilder var Anders Behring Brevik som ensam utförde terrorattentaten i Norge 2011.

Till bilden i Tyskland hör att det högerpopulistiska, nationalistiska och främlingskritiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, har vuxit framför allt i östra Tyskland. Det har en grogrund i missnöje med arbetslöshet och ekonomi i ett land som fortfarande i viss mån är delat i öst och väst 30 år efter Berlinmurens fall. Förbundsregeringens migrationspolitik är en måltavla.

Angela Merkel försatt i dilemma

Nu har AfD dessutom försatt Angela Merkel i ett dilemma. Hon har aviserat sin avgång, men hennes politiska arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer lämnar sin post som ledare för konservativa CDU och därmed som kanslerkandidat. Det innebär risk för ett maktvakuum i tysk politik och även i EU när det råder osäkerhet kring en av unionens absolut tyngsta aktörer. Det var efter en politisk skandal i delstaten Thüringen som Kramp-Karrenbauer kastade in handduken: regionala CDU hade gått samman med AfD, under ledning av en kontroversiell extrempolitiker, och röstat fram en liberal regeringschef i delstaten.

ANNONS

Det var att bryta ett politiskt tabu. För Kramp-Karrenbauer var det förnedrande. För Merkel är det närmast en kris. Hon har ingen klar efterträdare, och det är en belastning i det redan sköra regeringssamarbetet med socialdemokratiska SPD när EU:s ekonomiska draglok saktar in.

Till det kommer nu oron efter ännu en rasistisk attack på det öppna tyska samhället.

LÄS MER:Flera skjutna till döds i Tyskland – utreds som terrordåd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS