Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrik Larsson, till vänster, bor granne med de temporära bostäderna vid Ramberget och har överklagat. Jahja Zeqiraj (S) är fastighetsnämndens ordförande.

Nytt avtal om flyktingbostäder

De omdiskuterade modulerna för studentlägenheter på Hisingen ska monteras ned. Men ett nytt bygglov för samma plats har sökts. Nu gäller det flyktingbostäder och staden har tecknat ett avtal med byggaren.

Nära Ramberget står 160 tillfälliga studentlägenheter som nästan är färdigbyggda. GP har flera gånger skrivit om turerna kring modulhusen som överklagats. Två rättsliga instanser har sagt nej till modulerna och ärendet har gått vidare till Högsta domstolen.
Men redan nu börjar det röra på sig. Prime living som äger modulerna kommer att montera ned bostäderna.
– Vi kan inte vänta på en dom i HD. Det kan ta ett par år, säger Jan Severa, vd för bolaget.

Ska flyttas över gatan

Han berättar att de kommer att flytta 40 lägenheter tvärs över gatan. Där finns en tomt som har ett bygglov som vunnit laga kraft. Resten av modulerna kommer att flyttas och användas i andra projekt.

LÄS OCKSÅ: Nödlösningen: Villavagnar

Häromdagen skrev Göteborgs stad tillsammans med Prime living en avsiktsförklaring. Martin Öbo, tf fastighetsdirektör förklarar att den innebär att staden förbinder sig att hyra bostäder av Prime living under förutsättning att ett nytt bygglov vinner laga kraft.

Från studenter till nyanlända

Ett nytt bygglov för samma plats söktes före sommaren. Omfattningen är 370 lägenheter, men målgruppen har ändrats från studenter till nyanlända.
– Vi har ett stort behov av bostäder, framför allt till nyanlända, säger Martin Öbo.

Genom en ny lag från i mars ska staden, liksom alla kommuner i landet, ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållsstillstånd. För Göteborgs del är det 880 personer i år. Utöver de nyanlända som Migrationsverket anvisar kommer även ensamkommande unga som staden måste ordna bostad åt. Samtidigt råder akut bostadsbrist.

Behov av studentbostäder inte tillfälligt

I vintras letade fastighetskontoret platser för tillfälliga bostäder. Det visade sig vara en svår process och flera av de tilltänkta platserna har dragits tillbaka. Nu har uppdraget breddats och tjänstemän söker bostäder både på tillfälliga platser och i det befintliga bostadsbeståndet. 

De tilltänkta studentbostäderna vid Ramberget har alltså omvandlats till en bygglovsansökan om temporära flyktingbostäder. Samtidigt rullar det överklagade ärendet vidare. Rättsläget är osäkert. Mark- och miljödomstolen menade att behovet av studentbostäder inte är tillfälligt. Samma myndighet sa ungefär samtidigt ja till en temporär lösning för studenter i Tynnered. Nästa instans ansåg bland annat att pålningen som gjorts visade att det inte handlade om tillfälliga bostäder. 

För att Högsta domstolen ska ta upp fallet måste prövningstillstånd ges. Utslaget kan påverka allt byggande av temporära hus i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.