Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten

Välkommen till förskolan Piraterna

Piraterna. Så hette en avdelning på mina barns förskola fram tills nyligen. Den bytte namn eftersom en pappa på förskolan undrade varför. Han är sjöman, har varit till sjöss under långa perioder och vet vad pirater är. Pirater kapar och plundrar, hotar och dödar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu jobbar han på land, men varje vecka kan han läsa rapporter om hur pirater skadar och traumatiserar hans kollegor på jobbet. Sedan går han och hämtar barnen på förskolan med avdelningen ”piraterna”.

Jag fascinerades så mycket av det här när jag hörde det första gången. För jag har aldrig tänkt på det. Men också för att min första instinkt var att avfärda det som trams och kränkthet. Barn leker väl som barn gör? Cowboy och indian, Tjuv och polis. Vilket är sant, men varken cowboyen eller indianen är brottslingar och framför allt: Ingen skulle väl kalla sin förskoleavdelning Tjuven? Ju mer man tänker på det, ju mer bisarrt blir det. Finns det någon annan organiserad brottslighet som vi romantiserat så starkt? Rån? Häleri? Välkommen till förskolan Terroristerna?

ANNONS

Pirater är högst verksamma och aktuella

Förskolans avdelning heter inte längre piraterna. Det är också därför jag först nu skriver den här texten. Vår förskola har såklart inte gjort något dumt utan tvärtom varit både inkännande och lyhörda. Jag vill heller inte skamma varken mina eller någon annans barn för att de leker pirat. Jag är mest bara förundrad över att det är så odiskuterat. Det är inte som att leka viking (brottslighet som inte längre finns) eller Robin Hood (rånare som fått fripass på grund av filantropisk profil). Pirater är ju både högst verksamma och aktuella, men framför allt tveklöst genomskurkaktiga!

Jag frågar sjömans-pappan om mer information. Han hänvisar till en organisation som kartlägger piraters brott, ICC. På deras hemsida finns en karta som i realtid uppdaterar var brotten sker. De flesta pirater finns utmed Afrikas östra kust, men också många i Sydostasien och flera i Sydamerika. Det är väpnade rån, kidnappningar och i några fall mord. Efter att i flera år minskat har piraterna under 2020 ökat kraftigt. Under årets första åtta månader gjorde pirater fler attacker än under hela 2019.

Stena utsattes för kapningsförsök

Det är dessa vi hyllar, roas av och myser med. När fjällen väl fallit från ögonen ser man dem överallt. Leklandet med pirat-tema: Vapen som delas ut, skärsår som sminkas. Hotellet med pirat-profil: Korridorer prydda av små hjälte-berättelser om pirater genom tiderna. Till och med Stena line hade i flera år pirat-tema. I marknadsföringen bjöds familjer ombord för att uppleva pirater. Besättningen var utklädd, barn fick hatt och vapen så att hela familjen kunde få känna på havets skräck. Efter 2018 finns dock inte längre några spår kvar av Stenas piratkampanj. Det var också samma år pirater utsatte deras godsfartyg för ett kapningsförsök.

ANNONS

Och det är klart. Tills det drabbar oss själva är det lätt att hålla saker på avstånd som sagor, myter och barnlekar.

Se där, en läxa om samhället i stort.

ANNONS