Mark Isitt: Släng webbenkäten i papperskorgen Partille!

Partille centrum håller på att byggas om. Nyligen skickade kommunen ut en webbenkät för att samla in folkets tankar om centrumutvecklingen och skapa en gemensam målbild. Vi bad GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt göra enkäten och ge sina bästa råd inför nästa byggfas.

ANNONS

Partille grundades på medeltiden.

Hur nu det gick till – då fanns väl inga webbenkäter?

Partille kommun vill bygga om sitt centrum och till sin hjälp har man satt samman ett frågeformulär. ”Svara på en gång! Det tar bara några minuter.” En enkät som ligger på kommunens hemsida och som vem som helst får fylla i. Absolut vem som helst. Även den som är ”0 till 6 år” och räknar sig till ett ”annat” kön. För här diskrimineras ingen. Allas åsikter är lika viktiga.

Utom möjligtvis stadsplanerarnas.

Jag undrar, vad är det för fel på fackkunskap nuförtiden? På utbildning? På att vara en auktoritet? På att ha en civilingenjörsexamen från Chalmers eller att ha läst fem år vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), som Sofia Hellberg respektive Filip Siewertz? Hon är Partilles samhällsbyggnadschef och han är Partilles planeringschef och båda är bättre lämpade att pinpointa Partilles behov och förutsättningar än alla noll- till sexåringar i hela världen, än alla ”81 eller äldre”, än alla oss män mellan ”51 och 60” (jo, faktiskt).

ANNONS

Bolibompaförhållande till stadsbyggnad

Ändå spelar de dumma.

”Hur känner du dig när du är i centrum? Lugn, ledsen, spontan, uttråkad, inget särskilt?”

”När under dygnet vistas du oftast i centrum?”

”Vad gör du i centrum idag?”

Som om de var blinda för stadens utbud. Som om de aldrig lämnat det borglika kommunhuset och ställt sig vid Falafelpalatset (som är en simpel korvvagn på hjul) med penna och block och analyserat hur folk rör sig genom stadskärnan. Som om de aldrig tassat efter a-lagarna för att lokalisera stadens soligaste och läigaste platser, där det går att samtala, där det inte är helt och hållet barskrapat och hårdgjort och bilanpassat.

Fråga inte mig! Eller någon annan medborgare! Gör bara det ni är utbildade att göra.

Det är ett samtidsproblem, detta bolibompaförhållande till stadsbyggnad. ”Medborgardialog” är numera en obligatorisk del av varje ny stadsutvecklingsprocess. Men bara i undantagsfall gagnas medborgarna av medborgardialogen. Främst är den till fördel för stadsplanerarna, får dem att framstå prestigelösa, lyssnande, inte alls så där skräckinjagande überrationella som under miljonprogramstiden. Och för politikerna, som är rädda för kritik, vill fatta välgrundade beslut, fruktar det flummiga, och därmed vill mäta allt, även sådant som egentligen är omätbart, som estetiska och mänskliga värden.

Partilles framtid har gått i baklås

Kriterierna för vad som ger ett tryggt och trivsamt torg eller gaturum är kända sedan 7000 år, sedan grundläggandet av Ur i Mesopotamien. En urgammal kunskap som Hellberg och Siewertz förstås kan på sina fem fingrar. För dem ligger utmaningen snarare i att faktiskt applicera kunskapen. Och här är förutsättningarna just nu inte de bästa; i Partille äger Steen & Ström en hel massa fastigheter, däribland Allum. Steen & Ström som drabbats hårt av pandemin och därför vill vänta med ytterligare centruminvesteringar. Medan kommunen vill investera nu.

ANNONS

LÄS MER:Så många tomma skyltfönster finns i Partille centrum

LÄS MER:Allums ägare öppnar för samarbete kring Partille centrum

Partilles rosenröda framtid har gått i baklås.

Och tur är kanske det. Därmed ges Partille en chans att reflektera, begrunda sin tidigare framfart. Rivningarna av allt litet och pittoreskt till förmån för allt stort och groteskt har reducerat innerstad till förstad, ersatt granit med asfalt, trä med korrugerad plåt, rabatter med galvaniserade krockräcken. Ett ingenmansland som skulle kunna vara Nossebro.

Förlåt, det var elakt. Mot Nossebro.

Så vad göra?

Fråga inte mig! Eller någon annan medborgare! Gör bara det ni är utbildade att göra, Sofia Hellberg och Filip Siewertz. Använd alla de verktyg ni begåvats med – bilder, ritningar, modeller. Ta med beställarna på bildningsresor, för att betona den designhöjd Partille eftersträvar. Och var orubbliga i er kvalitetsiver.

Och släng webbenkäten!

LÄS MER:Mark Isitt: Endast spillror återstår av det historiska Partille

LÄS MER:Samhällsbyggnadschefen: "Han sätter fingret på något viktigt"

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS