Sarah Britz
Sarah Britz Bild: Jessica Segerberg

Män som dödar kvinnor är inget privat

En 45-årig kvinna hittas död i en lägenhet i Alingsås. En jämnårig man häktas, misstänkt för misshandel mot henne. En kvinna dödas i sin bostad i Kungsbacka, en man häktas misstänkt för mordet. En kvinna dödas i sitt hem i Västerås och hennes man häktas, misstänkt för att haft ihjäl sin fru på julafton.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Fortfarande utreds vad som hände Wilma, 17 år, i Uddevalla och den 20-åriga kvinna i Tollarp som hittades död i en å.

Enligt Brå dödades 410 personer mellan 2014 och 2017.

Ungefär en fjärdedel var kvinnor.

Som mördas av män, sina nuvarande eller tidigare partner.

Jag undrar hur samhället reagerat om nära ett 20-tal män varje år blev ihjälslagna av sina fruar?

Hur kan vi tillåta detta att fortgå?

Kvinnorna blir lämnade ensamma

Även om kunskapen om varningssignalerna kan blir större så vet de flesta idag hur de ser ut. Men till och med myndigheter brister i kunskap och samordning.

Socialstyrelsens dödsfallsutredning, där man bland annat granskat 19 kvinnor och två män som dödats av närstående, visar att de flesta brottsoffer hade kontakt med en myndighet innan mordet.

ANNONS

De hade bland annat sökt hjälp hos sjukvård, socialtjänst och Försäkringskassan. Myndigheter som ska ha handlingsplaner och nationella rutiner, men det saknades.

Kvinnorna blir lämnade ensamma. Och mörkertalet är stort, för knappt fyra procent av alla våldsbrotts i nära relationer anmäls.

Det är i skuggan av mörkertalet som möjliggörarna rör sig. Vi terrorsäkrar stadskärnorna medan hemmen får fortsätta vara en brottsplats. Trots att offren i hemmen är fler. I The Guardian omskrevs nyligen att 126 personer dödats i terrorattacker i England och Wales, under de senaste 18 åren.

Under samma tid har där 1 800 kvinnor dödats av sina partners.

Vi tillåter det att ske

Våldets konsekvenser drabbar också barnen. Inte bara psykiskt utan också fysiskt. Bara i Göteborgs kommun lever drygt 70 barn tillsammans med sina mammor på skyddade boenden – på grund av hot och våld mot mammorna.

Mäns våld mot kvinnorna gör cirka tre skolklasser av barn hemlösa.

Nu är julens mörka tid över men män fortsätter att döda kvinnor.

För att vi tillåter det att ske.

Nu är det 2020 och barnkonventionen är en del av svensk lag. Den säger bland annat att barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande.

ANNONS

Ska vi leva upp till barnkonventionen kan vi inte låta drygt 70 barn bli hemlösa för att pappa misshandlar eller hotar mamma.

Det är hög tid att sluta att se mäns våld mot kvinnor som en privat angelägenhet.

Det är ett strukturellt problem som går att lösa.

ANNONS