Britt-Marie Mattsson: Zelenskyj i Washington

President Joe Biden tar emot Ukrainas Volodomyr Zelenskyj ännu en gång i Vita huset. 24 miljarder dollar i amerikanskt militärt och ekonomiskt stöd ligger i potten. Republikanerna stretar emot.

ANNONS

FN:s generalförsamling samlar flertalet av världens ledare denna öppningsvecka i New York. Både Biden och Zelenskyj talar där, men båda åker sedan till Washington för ett möte i Vita huset på torsdag. Att presidenterna inte samtalar i samband med FN-mötet, utan väljer Washington i stället, visar på allvaret. Zelenskyj behöver inte övertyga Joe Biden och demokraterna. Det är republikanerna i kongressen som hotar att sätta käppar i hjulet för stödet till Ukraina i den omfattning som Joe Biden föreslår.

Det är ett omfattande bistånd som Ukraina behöver, både militärt och humanitärt. Och problemet är att republikanerna inte vill ha med det i de budgettillägg som just nu förhandlas i representanthuset. Republikanerna är inte eniga internt och det är dessutom en avgrund för närvarande till demokraterna. Risken är överhängande att det blir ännu en nedstängning av de federala myndigheter som inte kan finansieras när det avgörande datumet, den 1 oktober, passeras. Så länge som dragkampen pågår. Även om det blir en överenskommelse i representanthuset återstår att enighet nås i senaten.

ANNONS

Men det finns även principiella republikanska invändningar mot fortsatt omfattande stöd till Ukraina. Farhågor finns för att detta blir ett permanent åtagande och att USA dras allt djupare in i kriget. Utrikesminister Anthony Blinken försäkrade häromdagen att uppställningen för Ukraina fortsätter och försvarsminister Lloyd Austin är engagerad i den samordning som finns inom den västliga försvarsalliansen Nato.

Korruptionsanklagelser

När Zelenskyj besökte Vita huset i december förra året fick han även möjlighet att tala inför kongressens båda hus, representanthuset och senaten. Han möttes av applåder och jubel, men denna gång tas han emot på ett mer nedtonat sätt. Inget tal är planerat men möten genomförs med toppnamnen både hos demokraterna och republikanerna.

Den republikanske talmannen i representanthuset Kevin McCarthy trampar på nattgammal is i flertalet frågor som han hanterar. Den högljudda högerflanken inom hans parti hotar att avsätta honom som talman om han inte går den till mötes.

Det har lett till att McCarthy nyligen gått med på att inleda en riksrättsprocess mot Joe Biden. I åtalet finns Ukraina i centrum, men fokus ligger inte på kriget utan på Joe Bidens son Hunters tidigare styrelsepost i det ukrainska energibolaget Burisma under pappans vicepresidenttid. Inför presidentvalet 2020 ringde Donald Trump till president Zelenskyj och uppmanade honom att leta rätt på negativa uppgifter om styrelseuppdraget som skulle gå att knyta ihop med Joe Biden. Men Trumps agerande ledde till att en riksrättsprocess inleddes mot honom själv på demokratiskt initiativ. Trump frikändes i senaten och han och republikanerna vidhåller att Biden är korrupt i förhållandet till Ukraina.

ANNONS

För republikanerna i representanthuset – som är emot omfattande stöd till Ukraina – är Zelenskyjs besök ovälkommet. Det är lättare ett stå emot Ukrainas önskemål med den ukrainske presidenten på avstånd. Zelenskyj har dessutom nyligen avskedat flera ministrar och rensat upp i administrationen för att dämpa anklagelserna som finns om korrupt hantering av biståndet.

Opinionens vindar vänder

Det är dock inte bara republikanska kongressledamöter som tvekar att fortsätta det militära stödet. Den amerikanska opinionen är – enligt flertalet mätningar som genomförts de senaste månaderna – splittrad med en liten övervikt för motstånd mot ytterligare omfattande anslag. Hälften av de tillfrågade anser att USA redan gjort tillräckligt för att stödja Ukraina. I början av kriget tyckte över 60 procent att USA borde göra mer.

Men president Zelenskyj är känd för att kunna övertyga de ledare som han träffar att inte svika Ukraina. Denna gång har han med en lång önskelista på vapensystem som han hoppas att USA kan leverera.

LÄS MER:Fem punkter: Världsledare inför historiskt vägval

LÄS MER:USA börjar utbilda ukrainska F-16-piloter

LÄS MER:Zelenskyj möter Biden i Washington

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS