Britt-Marie Mattsson: Var är Melania Trump?

Var är Melania Trump? USA:s tidigare första dam syns sällan offentligt. Men maken Donald svarar svävande:
– Hon kommer vara med vid ett lämpligt tillfälle. Trumps dotter Ivanka håller sig också undan.

ANNONS

Donald Trump dominerar det republikanska fältet av presidentkandidater och kampanjar intensivt. Samtidigt har han en rad åtal som väntar och som redan lett till att han tvingats inställa sig i fängelse i Georgia för att lämna fingeravtryck och få sin bild, tagen. Bilden – där han beslutsamt tittar rakt in i kameran – finns nu på muggar, tröjor, banderoller, kepsar och halsdukar och inbringar miljontals dollar till kampanjen. Rättegången i Georgia kan komma att inledas i början av nästa år.

En andra rättegång om Trumps ansvar för stormningen av Kapitolium beräknas starta i början av mars nästa år. Den sammanfaller med primärvalens "supertisdag" då en rad viktiga delstater samtidigt genomför sina omröstningar

ANNONS

Men utåt sett tycks nu Donald Trump stå oväntat ensam i några av sitt livs svåraste och mest avgörande ögonblick. När han ställde upp som president för första gången 2016 var hela familjen samlad kring honom. I främsta ledet fanns hustrun Melania och dottern Ivanka och hennes man Jared Kushner. Melania var, efter valsegern, en mycket synlig första dam och Ivanka och hennes man blev formellt presidentens närmaste medarbetare och rådgivare i Vita huset. De väldokumenterade familjesammankomsterna avlöste varandra med barn och barnbarn.

Men i dag ser det annorlunda ut. Donald Trump reser ensam på sina kampanjmöten och har inte heller någon familjemedlem vid sin sida vid de rättsliga processer som han kallas till.

Hånas av motståndarna

Traditionellt brukar politikerfruar utåt sett hängivet stå vid makens sida, även när det blåser snålt. Det gör att Melania Trumps frånvaro blir så mycket tydligare. I den första primärvalsstaten Iowa uppmärksammas det också av Trumps motståndare som klistrat upp lappar med Melania Trump och ordet "försvunnen" vid kampanjmöten och som även tryckt upp banderoller med samma budskap. Vid några tillfällen har flygplan lågsniffat med banderollerna över olika evenemang.

Donald Trump har tidigare negligerat frågorna om var Melania är, men på senare tid har han svarat att hon kommer att vara med "snart" eller när det är ett "lämpligt tillfälle".

ANNONS

Redan under presidenttiden spreds rykten om att Melania Trump och deras son Barron hellre tillbringade tid med hennes föräldrar, som bodde i en hyrd bostad i Washington, än i Vita huset. Barron var dessutom nästan aldrig med i offentligheten under presidentåren och fångades bara på bild vid presidentinstallationen och ett fåtal andra gånger.

Melania höll ett avskedstal och tackade för sin tid i Vita huset när paret Trump lämnade Washington utan att vare sig välkomna den nye presidenten Joe Biden eller delta i hans installation på Kapitoliums trappa, vilket är den gängse ordningen.

Sedan dess har hon knappast synts till. Vid några tillfällen har hon fotograferats tillsammans med sin man vid officiella middagar och mottagningar på egendomen Mar-a-Lago i Florida och hon fanns med när han tillkännagav att han skulle ställa upp igen som president.

Stöttande söner

Hon sägs helt koncentrera sig på den 17-årige sonen Barron och hans framtida skolval och pendlar mellan våningen i Trump Tower i New York och Mar-a-Lago i Florida där familjen är skriven. Donald Trump tillbringar mycket tid i huset i Bedminster i New Jersey, där han äger en golfbana. Han är ytterst sällan i New York.

Donald Trumps dotter Ivanka – som han har med sin första fru Ivana som avled för ett år sedan – undviker helt att synas öppet med sin far. Det är en helomvändning mot hur det såg ut inför valet 2016. Då fanns hon nästan hela tiden vid hans sida och både hon och hennes man Jared Kushner utsågs till höga poster i Vita huset efter valet. Ivanka har meddelat att hon numera ägnar sig åt sin familj och egna verksamheter. Kushner har också brutit av samarbetet med Donald Trump och sysslar med affärer, till vilka hör att att han nyligen kunde inkassera ett mångmiljardbelopp i investeringar från Saudiarabien.

ANNONS

De två äldsta sönerna Donald Jr och Eric – vars mor också är Ivana – backar dock fortfarande upp sin pappa på olika sociala plattformar. Men inte heller de finns med när Donald Trump kampanjar.

– Snart, svarar Donald Trump på frågorna om och när familjen sluter upp som tidigare.

LÄS MER:Första damen Jill Biden – och hennes elva företrädare

LÄS MER:Knivarna vässas mellan familjerna Biden och Trump

LÄS MER:Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS