Centerledaren Annie Lööf fotograferad i Almedalen av GP-fotografen Anders Ylander, på en presskonferens bara timmar efter knivdådet. I dag vet vi att även Annie Lööf var en måltavla för den högerextreme mördaren.
Centerledaren Annie Lööf fotograferad i Almedalen av GP-fotografen Anders Ylander, på en presskonferens bara timmar efter knivdådet. I dag vet vi att även Annie Lööf var en måltavla för den högerextreme mördaren. Bild: Anders Ylander

Hetsen mot Annie Lööf saknar motstycke

Ingen annan svensk politiker är måltavla för så intensivt näthat som Centerledaren Annie Lööf. Dygnet runt, året om. Hånfulla kommentarer som i många fall sprids eller gillas av SD-politiker och högerpolitiker – ord som ger bränsle åt förvirrade näthatare. Jag antar att det är för mycket begärt, men önskar att det som nu hänt kan mana till eftertanke och besinning.

ANNONS

Nyheten om att den person som mördade Ing-Marie Wieselgren i Almedalen hade planer på att mörda Annie Lööf har knappt hunnit sjunka in när tidningen ETC avslöjar att Sverigedemokraterna har en trollarmé som sprider hat och konspirationsteorier på nätet.

Att de två händelserna sammanfaller gör det nästan övertydligt hur saker och ting kan hänga ihop här i världen. I ena änden uppviglare som vill åt politisk makt och inte drar sig för att sprida galenskaper och lögner eller att smutskasta enskilda personer för att nå dit. I andra änden vilsna sympatisörer bakom skärmar, som sväljer budskapet med hull och hår och blir allt argare. Ibland så arga att de griper till våld.

ANNONS

Antirasismen gjorde henne till mål

Som Theodor Engström, mannen som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren och mordförsök på Annie Lööf. En på många sätt ömkansvärd person som av allt att döma mådde mycket dåligt, som fortfarande bodde hemma, inte klarade av att arbeta – men som var en del av den högerextrema rörelse som kallar sig Nordiska motståndsrörelsen. En grupp som redan i Almedalen 2018 försökte störa Centerledarens tal. Anledningen till att de ville tysta henne? Att Annie Lööf så tydligt tagit ställning mot rasism.

Hennes konsekventa hållning i den frågan har inte bara gjort henne till en måltavla för högerextrema grupper. Den ledde också till att Centerpartiet valde att göra upp med Socialdemokraterna efter valet 2018, när det andra möjliga alternativet var att ge ett parti sprunget ur rasistiska rörelser inflytande.

Vad det lett till är väl känt. För stora delar av borgerligheten är Annie Lööf en svikare. En landsförrädare. Slå in hennes namn i sökfältet på Twitter och se vilka uttryck det kan ta sig: det är teckningar av Centerledaren på knä med munnen i Magdalena Anderssons bakdel. Fejkade bilder på Lööf och Andersson hand i hand i barnkläder, skor serverade på silverfat och allt annat du kan tänka dig.

En hets utan motstycke

Sverigedemokraternas egen TV-kanal öser på med klipp efter klipp där Centerledaren utmålas som ett hot mot demokratin och kallas Sharia-Annie.

ANNONS

Det är en hets som saknar motstycke i svensk politik just nu. Samtidigt har vi som varit med ett tag faktiskt sett något liknande vid ett tidigare tillfälle. Precis som Annie Lööf målades Olof Palme ut som en förrädare. Det var före Twitter, men grova och kränkande satirteckningar gick att sprida redan då.

Vi vet inte med säkerhet vem som orsakade Olof Palmes död, även om den ansvarige åklagaren menar att det inte går att komma runt en person – en outsider på högerkanten som mycket väl kan ha varit mottaglig för den tidens hatpropaganda.

Man kan tycka att vi borde lärt oss någonting av det.

Ansvarig för planerna att mörda Annie Lööf är bara den som planerat att mörda henne, det är en självklarhet. Men samtidigt. Ord spelar roll. Det är precis den typ av hånfulla och hatiska påståenden och kommentarer som nätet är fullt av som ger hatarna inspiration och uppmuntran.

Så besinning, tack. Besinning.

LÄS MER:"Lööf har demoniserats under lång tid"

LÄS MER:Statsministern om terrorhotet mot Annie Lööf: ”Fruktansvärt”

LÄS MER:Annie Lööf tilldelas ett målsägandebiträde efter knivmordet i Almedalen

LÄS MER:Knivdådet är ett hot mot den öppenhet vi älskar

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS