För Centern handlar allt om att klara sig kvar

Muharrem Demirok är den partiledare minst väljare har förtroende för. Emma Wiesner är den toppkandidat i EU-valet som är minst känd. Förutsättningarna kunde varit bättre för Centerpartiet som fick två mandat i förra valet. Nu handlar det mest om att överhuvudtaget klara sig kvar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Emma Wiesner var 28 år och hade inte mycket mer politiska meriter än en tid i styrelsen för Centerstudenter när hon ersatte Fredrick Federley som tvingats lämna Europaparlamentet 2021.

Hon har tagit för sig och är av allt att döma en offensiv politiker som vill framåt och uppåt. När Annie Lööf meddelade sin avgång efter riksdagsvalet 2022 var hon först ut med att säga att hon kandiderade till posten som partiledare.

Emma Wiesner är civilingenjören som blev Centerpartiets toppkandidat till EU-valet.
Emma Wiesner är civilingenjören som blev Centerpartiets toppkandidat till EU-valet. Bild: Maja Karlström

Nu blev det inte så men hon har i alla fall etablerat sig så väl i parlamentet, där hon varit ledamot i miljöutskottet, att hon får toppa partiets lista i valet. Men en snabb karriär i Bryssel är inte detsamma som att bli ett namn för de breda väljargrupperna. Mätningarna inför valet visar att Emma Wiesner är minst känd av alla kandidater. Det kan bli ett bekymmer, inte minst som hon ska bära ett litet parti i valrörelsen.

ANNONS

Centerpartiet gjorde ett ganska bra val för fem år sedan, fick 6,5 procent av rösterna och ökade till två mandat. Så annorlunda allt är nu.

Kursen är otydlig efter bytet från Annie Lööf till Muharrem Demirok. Partiet fladdrar omkring i ett politiskt ingenmansland och den nye partiledaren har svårt att göra sig relevant i debatten. Fyra procent av väljarna uppger att de har förtroende för honom. Det är minst av alla partiledare.

Nu handlar det visserligen om Europaparlamentsvalet, men man kan tänka sig att partiets utsatta läge skapar ytterligare en uppförsbacke. Politikens värld kan vara brutal och Muharrem Demirok känner säkert av att detta är ett första skarpt test av hans förmåga. Vill det sig så illa att partiet åker ut – de senaste mätningarna antyder att det kan bli så – kommer han garanterat att bli ifrågasatt.

Centerpartiet presenterade sina valaffischer på Gärdet, med en höskrinda som fond. Nu ska det här Gärdet tydligen ligga i Stockholm, så det var inte riktigt så lantligt som namnet antyder.

I vilket fall som helst, så är det gröna frågor som partiet hoppas ska locka såpass många väljare att de får stanna i Bryssel i fem år till. Sett till vilka frågor som svenska väljare lyfter fram som de viktigaste i EU-valet så finns inget att anmärka på.

ANNONS

Utmaningen – för en okänd kandidat i spetsen för ett stukat parti – blir att övertyga tillräckligt många att det är de som bäst skickade att ta tackla klimathotet.

LÄS MER:TOPPNAMN: Emma Wiesner (C)

ANNONS