Donald Trump ska höras av domstol om de dokument han tagit med sig från Vita huset till Mar-a-Lago.
Donald Trump ska höras av domstol om de dokument han tagit med sig från Vita huset till Mar-a-Lago. Bild: Chuck Burton

Donald Trump förhörs om dokumenten från Vita huset i dag

Varför tog Donald Trump med sig dokumenten från Vita huset? Och varför behöll han dem då Nationalarkivet krävde att de skulle återlämnas? Det är de två centrala frågorna när Trump på tisdagen hörs av en federal domstol i Miami.

ANNONS

Det finns 37 åtalspunkter mot Donald Trump för det sätt på vilket han hanterat säkerhetsklassade dokument som han mot regelverket tog med sig från Vita huset. När han uppmanades att överlämna dem till Nationalarkivet i Washington – som skall arkivera materialet – vägrade han först. Därefter översändes en mindre del. Men till sist beslutade Justitiedepartementet att den federala polisen FBI skulle genomföra en husrannsakan på Trumps egendom Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Där upphittades en mängd flyttkartonger i papp som ställts undan på flera udda platser, som framför ett duschdraperi i ett toalettutrymme med en kristallkrona i taket. Materialet beslagtogs och efter genomgång åtalas nu Donald Trump och hans personlige betjänt Walt Nauta, som följde med från Vita huset, och som anklagas för att ha hjälp till att gömma lådorna.

ANNONS

Reglerna för hur dokument, gåvor och inredning i Vita huset skall hanteras är noga angivna. En avgående president får inte plocka med sig något som inte strikt privat tillhör honom och en juridisk stab går igenom allt där det råder tveksamhet. Det material som godkänns för presidenternas bibliotek – som flertalet av dem skapar efter tiden i Vita huset – är utställt och tillgängligt för allmänheten.

Privat egendom, hävdar Trump

Att Donald Trump inte fick ta med sig strikt säkerhetsklassade dokument, som rör USA:s förhållande till främmande makt, uppfattas som självklart. Men Trump hävdar att allt är hans privata egendom som han har rätt att hantera som han önskar.

Men vad tänkte då Donald Trump använda dokumenten till? Nationalarkivet brukar bistå med en del av det överlämnande då presidenter skriver sina memoarer. Men först sker en grundlig genomgång av det som begärts fram och inför bokpubliceringen går experter även igenom det skrivna med tanke på säkerhetsaspekten. Här kommer spionerilagstiftningen även in då uppgifter kan tänkas gynna andra nationer och intressen.

Försäljning av dokument är olagligt, men skulle kunna inbringa betydande summor.

Risken att dokument, som inte arkiveras strikt av Nationalarkivet, kan hamna i orätta händer är överhängande. Av just det skälet är förvaringen av lådorna på Mar-a-Lago uppseendeväckande.

ANNONS

Justitiedepartementets särskilde utredare Jack Smith säger att ingen skall dömas på förhand och att den omkring 70 dagar långa processen som inleds på tisdag, då Donald Trump kommer till domstolen i Miami, kommer att vara noggrann. Utgångspunkten är lika behandling för alla.

Kallar utredningen för ”häxjakt”

Både president Joe Biden och Trumps vicepresident Mike Pence har haft säkerhetsklassade dokument hemma hos sig själva. Men skillnaden är att de båda låtit jurister och experter gå igenom dokumenten och att de därefter kontaktat Nationalarkivet för en korrekt arkivering.

Donald Trump har den senaste tiden vistats på sin egendom vid golfanläggningen i New Jersey och har inför inställelsen i domstolen rest till en annan av sina golfresorter i Miami. Där har han sammanträffat med det advokatteam som skall sköta åtalet. Flera av Trumps jurister har nyligen sagt upp sig, men de som sköter detta fall säger att de är säkra på att åtalet skall falla på alla 37 punkterna.

Trump vidhåller att han är utsatt för en häxjakt och att det hela är en politisk process som iscensatts av justitiedepartementet på Joe Bidens direkta uppmaning. Han avser därför att fortsätta valrörelsen som planerat.

Efter framträdandet i domstolen i Miami återvänder Trump till New Jersey där han på tisdagskvällen skall hålla ett kampanjmöte och bemöta anklagelsepunkterna.

ANNONS

Republikan angriper Trumpfamiljen

Men samtidigt som Trump går till motangrepp har New Jerseys tidigare guvernör Chris Christie siktat in sig på det som han kallar ett allvarligt maktmissbruk från Trumpfamiljen. Dottern Ivanka och hennes man Jared Kushner arbetade i Vita huset. Christie stod tidigare bakom Trump men har nu meddelat att han är republikansk presidentkandidat i valet 2024.

Christie hävdar att den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman – ofta förkortat till MBS – investerat omkring två miljarder dollar (drygt 20 miljarder kronor) i Kushners investmentbolag som en gentjänst för Kushners uppställning för MBS och saudiska intressen under tiden som Trump var president. Jared Kushner var sin svärfars mest förtrogne under åren i Vita huset och utsågs av Trump att utforma Mellanösternpolitiken som knöts nära det saudiarabiska kungahuset.

Donald Trump å sin sida hävdar att Joe Bidens son Hunter kunnat dra nytta av sin fars tid som vicepresident och fått stora belopp i ersättning av den förra regimen i Ukraina och Kina.

Rättegången om Donald Trumps hantering av de sekretessklassade dokumenten väntas pågå både under hösten och inledningen av valåret 2024.

LÄS MER:Efter åtalet – stridslysten Trump i Georgia

LÄS MER:Trump åtalas på 37 punkter: Detta har hänt

LÄS MER:Trots skattebrott och sexskandaler – så minns världen Berlusconi

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS