Putin och ledarna för de ockuperade områdena, Khersonledaren Vladimir Saldo, Zaporizjzjaledaren Jevgenij Balitskij, Donetskledaren Denis Pusjilin och Luhanskledaren Leonid Pasetjnik, fattar varandras händer efter att Putin meddelat att Ryssland annekterar de ukrainska regionerna.
Putin och ledarna för de ockuperade områdena, Khersonledaren Vladimir Saldo, Zaporizjzjaledaren Jevgenij Balitskij, Donetskledaren Denis Pusjilin och Luhanskledaren Leonid Pasetjnik, fattar varandras händer efter att Putin meddelat att Ryssland annekterar de ukrainska regionerna. Bild: Grigory Sysoyev

Detta betyder Putins tal för kriget

Vad betyder Putins tal för kriget i Ukraina? På kort sikt, sannolikt ingenting. Men följderna kan bli förödande när Rysslands president trotsar lagar och fördömanden. Han framstår och agerar som en internationell paria och pirat.

ANNONS

Det har funnits ett hopp hos europeiska politiker, som den franske presidenten Emmanuel Macron, om att Vladimir Putin till slut ska komma till sans och förmås avsluta kriget om han inte isoleras och förnedras. Men det hoppet försvann på fredagen med Putins deklaration i Moskva.

Som väntat förklarade han att fyra ockuperade områden i Ukraina, Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja, motsvarande 15 procent av Ukrainas yta, införlivas med Ryssland. Han åberopade de i väst kritiserade folkomröstningarna:

– Folket har gjort sitt val, ett klart val. Det är deras vilja, sade han.

Putin gick till hätskt angrepp på väst och vände anklagelser mot honom till sitt försvar. Det är han som värnar om demokrati, frihet, valfrihet och antikolonialism, var budskapet.

ANNONS

– De behöver inte Ryssland, men vi behöver Ryssland, sade han.

Han beskrev västländerna som "giriga" och påstod att de vill att Ryssland ska vara deras "koloni". Därför, fortsatte han, för väst ett "hybridkrig" mot Ryssland. Han upprepade påståenden om att väst försökt få Ryssland på knä, ända sedan Sovjetunionens fall. Väst vill ta över Ryssland med sina nya valutor och sin tekniska utveckling, hävdade Putin.

– De är rastlösa över att ett så rikt land existerar, sade han och pekade på Rysslands stora naturresurser.

Putin kritiserade sanktionerna och avfärdade misstankar om att Ryssland skulle ligga bakom explosionerna vid gasledningarna i Östersjön. Att de ökade energipriserna skulle bero på invasionen av Ukraina och att Rysslands strypt gasflödet, förnekade han.

Putin gick till attack mot väst under sitt tal, och hävdade bland annat att USA låg bakom sprängningarna av gasledningarna Nord stream 1 och 2.
Putin gick till attack mot väst under sitt tal, och hävdade bland annat att USA låg bakom sprängningarna av gasledningarna Nord stream 1 och 2. Bild: Grigory Sysoyev

Putins tal är historiskt, men inte i positiv mening. Det är en bekräftelse på hans brytning med den internationella säkerhetsordningen och regelverket för hur självständiga länder ska uppträda not varandra. Efter annekteringen av Krim 2014 och nu ytterligare fyra regioner lägger han under sig ännu mer av Ukrainas territorium, och det finns inget som talar för att han stannar vid det. Inte ens om striderna skulle ta paus blir det något annat än en frusen konflikt i Ukraina på Putins villkor, en latent och odesarmerad bomb. Det kan också uppmuntra honom att införliva andra ryskkontrollerade områden i Georgien och Moldavien i sitt imperium.

ANNONS

”Existentiell kamp”

Vladimir Putin ser Sovjetunionens fall som den största katastrofen under förra seklet. Nu säger han att västvärlden inte kommer att tillåta Ryssland att få frihet. Han ser det som en existentiell kamp i Ukraina och mot väst. Men han kan inte med aldrig så stora ord, och pompa och ståt i Kreml och på Röda torget, komma ifrån att det är han som har angripit Ukraina och bär ett ansvar för dödande och ödeläggelse.

I talet som tillkännagav mobiliseringen nyligen hävdade Putin att västländer utsatt Ryssland för kärnvapenhot.

– Jag vill påminna er om att vårt land också har olika sätt att förstöra, sade han. Och i händelse av hot mot vårt lands territoriella integritet kommer vi säkert att använda alla medel som står till vårt förfogande för att skydda Ryssland och vårt folk. Det här är ingen bluff.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att Rysslands annektering "inte kan förenas med den internationella rättsliga ramen; den står emot allt som det internationella samfundet är tänkt att stå för; den nonchalerar Förenta nationernas syften och principer; det är en farlig upptrappning; det har ingen plats i den moderna världen." Ryssland, som en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, har ett "särskilt ansvar" att respektera FN-stadgan, enligt FN-chefen, som anser att annekteringarna saknar juridiskt värde och förtjänar att fördömas.

ANNONS

Varnas av Biden

President Joe Biden varnar Vladimir Putin:

– USA, jag vill vara väldigt tydlig med det här, kommer aldrig, aldrig, aldrig att erkänna Rysslands anspråk på Ukrainas suveräna territorium.

USA kommer också att införa nya sanktioner mot Ryssland till följd av annekteringen.

Den brittiska premiärministern Liz Truss anklagar Putin för att bryta mot internationell rätt.

– Storbritannien kommer aldrig att ignorera dessa människors suveräna vilja och vi kommer aldrig att acceptera regionerna Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizjzja som något annat än ukrainskt territorium. Putin kan inte tillåtas ändra internationella gränser med brutalt våld. Vi kommer att se till att han förlorar detta olagliga krig.

Samma besked kommer från EU:s ledare, att de aldrig kommer att erkänna de olagliga annekteringarna.

Det är tveksamt om Putin, som fyller 70 år nästa vecka, någonsin kan återupprätta sitt rykte som en pålitlig statsman i FN, i USA, i Nato och i EU.

LÄS MER:Ryssland

LÄS MER:Hultqvist: Kan bli ett mer spänt läge

LÄS MER:Expert: Flagrant brott mot internationell rätt

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS